WBD2015: Chałka razowa/Wholemeal challah

{SCROLL DOWN FOR THE ENGLISH VERSION}

World Bread Day 2015 (October 16)Sądziłam, że w tym roku się nie uda. Faktem jest, że mało eksperymentuję ostatnio z pieczywem, trzymając się zestawu ok. 8 ulubionych przepisów, i piekąc je w kółko na zasadzie płodozmianu 😉 („skoro ostatnio był żytni na zaparce, to teraz wieloziarnisty Komarki”). Na World Bread Day jednak mimo wszystko musi być coś nowego. Sądziłam, że skończy się na sconesach, jako produkcie szybkim, choć M za nimi nie przepada (ale nie próbował jeszcze takich z przepisu Nigela Slatera…), ale nic z nich nie wyszło. Przepis Moniki na chałkę z dodatkiem mąki razowej spadł mi jak z nieba. Miałam pewne obawy (ta mąka razowa plus brak masła) i nie będę oszukiwać – prawdziwa chałka to wciąż dla mnie zwykła pszenna, waniliowa, na maśle i mleku. M, tj. pierwszy tester wypieku, powiedział: „To nie chałka” (po czym poszedł dokroić sobie kromkę). No więc jest smaczna wariacja na temat ;). Moim zdaniem świetnie pasuje do serów; Monika twierdzi, że wychodzi z niej najlepszy smażony chleb (tzw. tosty francuskie – moje ulubione – jak na razie – to były te z pomarańczami) – może za kilka dni się przekonamy ;).

Zapomniałam dodać, że poniższy przepis nie jest całkiem wierny oryginałowi: robiłam z 1/2 składników, trochę zmieniłam proporcje jaja plus inne drobiazgi. Przeliczyłam sobie także szklanki na gramy ;).

Składniki:

  • 7,5g świeżych drożdży
  • 120ml wody
  • łyżeczka + 3 łyżki cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko (białko zachować)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 3 pełne łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 100g mąki pszennej/orkiszowej razowej
  • 210g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Do dekoracji: białko (od żółtka jw.) i/lub mleko do posmarowania, mak lub sezam do posypki

Drożdże wkruszyć do miski, rozetrzeć z łyżeczką cukru, gdy się rozpuszczą, dodać letnią wodę, odstawić na chwilę. Dodać mąkę, miód, pozostały cukier, sól i jajo plus żółtko. Wymieszać całość i wyrobić (ręcznie lub mikserem, tu moim zdaniem przydałby się ten ostatni) gładkie ciasto; dodać olej i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, choć wciąż względnie luźne i lekko lepkie, ale nie mocno klejące się (w razie potrzeby lekko podsypać mąką). Odłożyć do wyrastania w natłuszczonej misce – ma wyraźnie się napuszyć (u mnie trwało to dłużej niż u Moniki, bo ok. 1,5h).

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony blat, odgazować, uformować kulę, dać mu odpocząć (ok. 30 minut). Podzielić na wałeczki (u mnie 3), zapleść chałkę, przenieść na blaszkę do pieczenia (wyłożoną np. matą lub papierem do pieczenia). Przykryć (można wcześniej posmarować zachowanym białkiem, ja zapomniałam i tylko omączyłam, jak zazwyczaj), odstawić do napuszenia (ok. 45-60 minut). Piec ok. 30-35 minut w 175 st. (termoobieg), bez pary. Przed pieczeniem posmarować zachowanym białkiem, można je lekko zmieszać z mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Studzić na kratce.

A TU znajdziecie moje inne wypieki z okazji WBD – w tym roku to już siódmy raz!

WBD2015: Chałka razowa/Wholemeal challah

ENGLISH VERSION:

I thought I’d pass this World Bread Day. I haven’t tried any new bread recipes in a long time, baking the same old recipes in a crop rotation pattern 😉 (“rye, wheat, rye, wheat”). World Bread Day deserves something new (actually, it HAS to be something new). My other experiment (Nigel Slater’s scones) just didn’t happen, so when I saw Monika’s wholemeal challah it seemed like a godsend – something I’d like to bake, and it was WBD, so… However, I was wary of the wholemeal flour and lack of butter, because TBH a real challah, for me, is the milky, buttery and vanilla-scented kind. My DH, who ate the first slice of this loaf said: “Challah? What challah?” and went for another slice. I’d say it’s a variation on a known theme. It goes really well with cheese; Monika claims it makes the best French toast – well, maybe we’ll see in a few days time.

I forgot to add that I haven’t quite kept to the original recipe: I halved the ingredients, but kept the whole egg, etc. I’ve also converted cup measurements to metric units.

Ingredients:

  • 7.5g cake yeast
  • 120ml (½ cup) lukewarm water
  • 1 tsp + 3 tbsp sugar
  • 1 egg + 1 egg yolk (keep the egg white, see below)
  • 3 tbsp vegetable oil
  • 3 heaped tbsp runny honey
  • 2 tbsp sugar
  • 100g wholemeal flour (spelt or wheat)
  • 210g strong white (bread) flour
  • 1.5 tsp salt
  • 1 egg white białko (from the egg yolk above) and/or milk to glaze, poppy- or sesame seeds for sprinkling

Crumble the yeast into a large bowl, mix it well with the teaspoon of sugar. When it becomes liquid, add the water and set aside for a few moments. Add the flour, honey, remaining sugar, salt, egg and egg yolk. Mix well and work the dough by hand or, preferably, mixer, until it’s smooth. Add the oil and keep kneading. The dough should be soft and supple, though still a bit on the sticky side (though not VERY sticky – if necessary, add more flour). Place in a lightly oiled bowl for proofing (it should visibly increase in size, which took around 1.5 hrs in my case).

Place the risen dough on a floured surface, knock it down and shape in a ball. Cover and leave to rest for around 30 minutes. Divide into strands (3 in my case) and braid your challah. Place on a lined baking sheet and optionally glaze straight away with the leftover egg white. Cover and leave to prove for the second time (around 45-60 mins). Bake in a preheated oven in 175 dgs C, no steam, for around 30 mins. Glaze with the egg white (optionally mixed with a little milk) beforehand and sprinkle with seeds of your choice. Cool on a rack before slicing.

Here you’ll find my past WBD entries – this one is no 7!

WBD2015: Chałka razowa/Wholemeal challah