Makrela azjatycka

Ile razy czytałam przepisy Nigela Slatera na świeżą makrelę, mamrocząc ze złością pod nosem („i skąd ja to wezmę, wrrr”) – a że Nigel do makreli ma słabość, co można sprawdzić choćby wpisać odpowiednie słowa kluczowe do wyszukiwarki, warczałam często. Ostatnio jednak udało mi się zdobyć ten towar deficytowy. Mieliśmy 2 ryby, po pracy M – 4 filety. Oczywiście musiał być przepis Nigela, ale – choć zasadniczo ufam jego przepisom – zmieniłam w stosunku do oryginału proporcje limonki (na mniej) oraz chilli (na więcej). Wyszło szybkie, uniwersalne i smaczne danie, które można by zastosować do właściwie dowolnej ryby, ze wskazaniem na tłustą.

Trawa cytrynowa, podobnie jak imbir, mieszka na stałe w mojej zamrażarce; kupuję ją wtedy, gdy na nią trafię (np. w stołecznych sklepach z żywnością azjatycką). Zastępowanie kolendry innym ziołem jest możliwe, ale smak i aromat gotowego dania będzie inny.

Składniki (2-4 osoby):

  • 4 średnie filety makreli (lub innej tłustej ryby),
  • 2 łodygi trawy cytrynowej,
  • ok. 3-4cm kawałek imbiru,
  • 4 łodygi dymki/szczypioru (ew. suszony szczypiorek – ok. 2 łyżek),
  • 2 małe (tajskie) papryczki chilli (lub ostatecznie jedna, ale odpestkowanie sobie darujcie),
  • sok z 2 limonek,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • łyżka cukru,
  • świeża bazylia i kolendra – niedbale porwane, po małej garści,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: skórka starta z limonki

Nagrzać piekarnik z funkcją grill do maksymalnej temperatury (u mnie – 250 st.). Trawę cytrynową i dymkę cienko pokroić, imbir obrać i zetrzeć lub drobno posiekać. Chilli także drobno pokroić. Sok z limonek wycisnąć do miseczki, dodać sos rybny i cukier, wymieszać. Opcjonalnie można dodać skórkę startą z jednej limonki (wcześniej sparzonej).

W woku/głębszej patelni rozgrzać olej, przesmażyć trawę cytrynową, dymkę, imbir i chilli – tyle, by zmiękły. Wymieszać z sokiem z limonki itd. oraz liśćmi bazylii i kolendry.

Filety z makreli ułożyć na kratce grillowej, wsunąć pod grill (pod spód dobrze podłożyć blaszkę wyłożoną np. folią) i poczekać, aż mięso stanie się matowe (co potrwa od chwili do ok. 2 minut). Wysunąć rybę z piekarnika, przykryć składnikami sosu i piec dalsze 5 minut, lub tak długo, aż warstwa dymki, trawy cytrynowej itd. zacznie się rumienić. Podawać natychmiast.

Makrela azjatycka

Zapisz