Festiwal Dyniowy trwa, czemu więc nie upiec dyniowe pieczywo? Wybrałam przepis na sprawdzone białe pieczywo drożdżowe wg. Wyznań francuskiego piekarza Mayle i Auzet, czyli dokładnie wg. przepisu na chleb z morelami i orzechami, zastępując owoce suszone 250 g dyni pokrojonej w drobną kostkę i obtoczonej w świeżo zmielonym czarnym pieprzu. Autorzy książki sugerują dodać dynię po pierwszym czasie wyrastania, ja dodałam ją od razu przy wyrabianiu chleba, tak jak orzechy i morele. Radzę jednak wtedy zmniejszyć ilość wody do 250-270 g, gdyż dynia, także surowa oddaje wilgoć; ja dodałam 300 g wody jak w oryginale i musiałam podsypać mąką. Piekłam dwa bochenki na jednej blasze, 25 min w 220 st. C.
Dynia nie zmienia specjalnie smaku chleba, ale stanowi miłe urozmaicenie i nadaje mu wesoły wygląd oraz lekko pomarańczowy kolor.