Ostatnio wypróbowałam kilka przepisów na chleby drożdżowe autorstwa Bajaderki. Ten warkocz zdecydowanie mi zasmakował. Poniżej cytuję Bajaderkę:
Składniki: 1/4 szklanki ciepłej wody, łyżka miodu, 1 1/2 łyżeczki suszonych/15 g świeżych drożdży, (można ew. dać mniej – 1 łyżeczkę/10 g świeżych), szklanka maślanki, 2 szklanki/300 g maki chlebowej (może tez być zwykła), szklanka płatków owsianych, 1/2 szklanki (75 g) maki żytniej, łyżka oliwy z oliwek lub oleju, łyżeczka soli, 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich (niekoniecznie) Na wierzch: 1 żółtko, łyżka mleka, trochę płatków owsianych
W dość dużej misce rozmieszać ciepłą wodę z miodem, posypać drożdżami i zostawić na około 8 minut. Podgrzać lekko maślankę, aby nie była zbyt zimna, dodać do drożdży. Dodać 1 szklankę mąki, płatki owsiane, make żytnią, olej i sol i wymieszać, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, tak aby utworzyć miękkawą kulę. Przykryć miskę i zostawić, aby ciasto odpoczęło przez około 15 minut. Wyjąć ciasto z miski, przełożyć na stolnice i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, dodając więcej maki w razie potrzeby (gdyby ciasto było za bardzo klejące). Włożyć z powrotem do lekko posmarowanej olejem miski, miskę przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, około 50 minut. Kiedy ciasto jest gotowe i pięknie wyrośnięte, znowu przełożyć na stolnice lekko wyrobić, podzielić na 3 części. Z każdej części rolować wałek długości około 30 cm, upleść warkocz, ułożyć na posmarowanej olejem blasze. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st.C. Żółtko rozbić z mlekiem, posmarować warkocz i posypać lekko płatkami owsianymi. Piec około 40-50 minut, aż będzie rumiany, najlepiej sprawdzić patyczkiem – powinien być suchy. Wystudzić na drucianej siateczce.
Prosty a efektowny wypiek. Mam zamiar wypróbować także z dodatkiem mąki razowej zamiast żytniej.