Pieczona owsianka

Owsianka w moim odczuciu powinna być mokra i ciepła, a więc gotowana. Hasło ‘owsianka pieczona’ obiła mi się parę razy o oczy, podchodziłam jednak do sprawy nieufnie. Niedawno jednak M sobie zażyczył na śniadanie jabłko pieczone z granolą. Wyszło bardzo smacznie, więc zaczęłam zastanawiać się nad wersją owsianą, z przewagą płatków nad owocami. Po wypróbowaniu przepisu wciąż wolę wersję ‘mokrą’, choć ta z piekarnika może stanowić przyjemne urozmaicenie (zwłaszcza z owocami jagodowymi, jak zacznie się sezon!). Nie da się też ukryć, że robi się sama… choć nad zwykłymi płatkami też ostatnio nie stoję. Od jakiegoś czasu robię owsiankę z mieszanki płatków zwykłych i błyskawicznych, przy czym te pierwsze zalewam niewielką ilością wody na noc. Rano dorzucam garść błyskawicznych, dodaję mleko (lub trochę mleka, trochę wody), szczyptę soli i gotuję na bardzo małym ogniu ok. 15-20 minut, bez mieszania, potem dosładzam do smaku i ew. dodaję owoce. Oczywiście, w wersji pieczonej zyskuje się 5-10 minut więcej na czynności nie związane z przygotowaniem śniadania…

Składniki:

  • 1 szkl. płatków owsianych *
  • 1/2 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu
  • Do podania: dodatkowy miód i owoce

Wysmarować dokładnie naczynie żaroodporne masłem (moje miało ok. 15x15cm, można też użyć dwóch mniejszych). Banana pokroić w plastry, ułożyć na dnie naczynia. Płatki wymieszać z mlekiem, solą i miodem, wyłożyć na banana. Wyrównać wierzch, umieścić w piekarniku nagrzanym do 190 st. C., piec ok. 25 minut. Wierzch powinien być zezłocony i chrupki. Podawać od razu, najlepiej z dodatkowymi owocami i miodem do dosłodzenia według uznania.

* Użyłam błyskawicznych, zwykłe lub górskie namoczyłabym na noc w kilku łyżkach wody.

Po pokazaniu na FB zajawki przepisu padło pytanie “czy to śniadanie, czy deser”. Jak mam nadzieję wynika jasno z ww., miałam na myśli danie śniadaniowe ;). Gdybym chciała owsiankę podać jako coś słodkiego, zwiększyłabym znacznie udział owoców (może dodała także namoczone rodzynki?), mocniej posłodziła i pewnie podała dodatkowo np. gęsty jogurt z miodem lub śmietankę.

Pieczona owsianka