Lody czekoladowe

I oto kolejny mini-wpis przypominajka, a właściwie ostatnie dzieło Lodowego Specjalisty w naszym domu (M).

Klasyczne lody waniliowe znacie. Jak zamienić je w lody czekoladowe? Dodać do zagotowanej (i dopiero co zdjętej z ognia) śmietanki 125g dobrej czekolady/kuwertury gorzkiej, połamanej na kawałki, delikatnie mieszać do rozpuszczenia, dalej postępować jak w przepisie bazowym.

Uwaga! Nie wiem, czy to reguła, ale u nas te lody nie zmroziły się tak samo ani w maszynce, ani w zamrażarce, jak te bez dodatków, ale nie było żadnych niepożądanych kryształków lodu. Maszynkę proponuję wyłączyć w momencie, gdy masa będzie gęsta i lekko zmrożona przy ściankach.

Wrażenia smakowe? Zamrożony mus czekoladowy :). Nigdy nie zamawiam lodów w tym smaku w lodziarni czy restauracji, ale ten deser mi bardzo smakował – choć w mikro ilościach, bo jest bardzo sycący (bardziej niż klasyczne lody domowe, które też do frakcji lekkiej nie należą ;). Polecam, jeśli chcecie zrobić na kimś wrażenie.

Lody czekoladowe