Sałatka na ciepło z przegrzebkami

Bardzo często mam wejścia na bloga na hasło „przegrzebki co to jest” (ostatnio w liczbie pojedynczej – „przegrzebek co to jest”, ale ograniczanie się do jednej sztuki brzmi bardzo skromnie…). Wejścia prowadzą do tej sałatki. Na urlopie (już niestety w czasie przeszłym), przy okazji nabycia niewielkiej paczki przegrzebek, przyrządziłam inny wariant tej potrawy. Coś w tym jest, że ziemniaki i małże do siebie pasują… I to dobre danie do sprawdzania, czy te wyjątkowo „mięsne” owoce morza Wam smakują.

Sałatka na ciepło z przegrzebkami

Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • 1 niewielka cebula, 
  • ostra papryka, sól, pieprz, olej
  • pietruszka (natka)
  • łyżka białego octu winnego lub jabłkowego
  • ok. 350g mięsa przegrzebek (rozmrożonych, jeśli uprzednio mrożonych)
    ok. 80-100g boczku, pokrojonego w kostkę
  • ok. 6-7 ugotowanych ziemniaków
  • kilka liści sałaty (ew. mała garść rukoli/roszponki)

 Zacząć od przyrządzenia cukinii: pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki, odłożyć na bok. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę pokrojoną w pióra, dodać cukinię, doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażyć kilka minut, aż lekko zmięknie i przerzucić do miski z łyżką octu na dnie, wymieszać, odstawić na bok. Na patelni po cukinii wytopić tłuszcz z boczku na wolnym ogniu, potem podkręcić ogień i smażyć, aż będzie chrupki (jeśli boczek jest chudy, najpierw rozgrzać trochę oleju na patelni i dopiero potem przesmażyć). Dodać przegrzebki, smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony, dorzucić do cukinii, dodać posiekaną natkę (ilość wg uznania) i wymieszać, po chwili sprawdzić doprawienie, ew. skorygować. Na patelni po przegrzebkach podgrzać ziemniaki, pokrojone w plastry. Na 2 talerzach położyć parę liści sałaty, rozdzielić po równo ziemniaki, na ziemniakach ułożyć pozostałe warzywa z przegrzebkami. Można skropić cytryną, lub podać cytrynę na stół; podawać od razu.

Zapisz