Herbaciany bochenek z bakaliami

Dawno, dawno temu na forum Gazeta.pl Karolina ze Zmysłów w Kuchni podawała przepis na bakaliowe ciasto z dodatkiem herbaty, rodem z Yorkshire. Przepis kusił, kusił, ale nie skusił – aż do teraz. Udoskonalony przepis został gościnnie zamieszczony na blogu FuNi!ta, ja zmieniłam tylko jedną rzecz: inspirując się innym lepkim brytyjskim bochenkiem pt. parkin, zastąpiłam 1/2 mąki płatkami owsianymi. Powinny być drobne błyskawiczne, ja z grubsza zmieliłam górskie, i to są te białe drobinki, które widać na zdjęciach.

Całość jest słodka, ale nie przesadnie, długo pozostaje świeża. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem np. powideł. Bakalie można sobie dowolnie modyfikować: mnie korcą daktyle, a wówczas może część cukru zastąpić melasą daktylową…?

Herbaciany bochenek z bakaliami

Składniki:

  • 1 szklanka* suszonych owoców – użyłam mieszanki rodzynek, suszonych śliwek i jabłek
  • 1 szkl. mocnej ciepłej herbaty (użyłam czarnej, z dodatkiem Earl Grey, ale można poeksperymentować z owocową np.)
  • 1 szkl. brązowego cukru
  • 1 szkl. zwykłej mąki pszennej
  • 1 szkl. drobnych płatków owsianych (błyskawicznych lub rozdrobnionych zwykłych)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 30g masła niesolonego, roztopionego (można też użyć 2 łyżek neutralnego oleju)
  • łyżeczka przyprawy do piernika lub ulubionych mielonych korzennych przypraw – cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru

* u mnie ok. 240ml, może być też i 250ml, byle używana konsekwentnie 😉

Suszone owoce zalać herbatą i odstawić na całą noc (albo na 3-4 godziny, jeśli ockniecie się rano w dniu pieczenia ;). Następnego dnia owoce (nieosączone) wymieszać z resztą składników do momentu, aż zniknie sucha mąka. Przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 1h 15 minut w 175 stopni C (termoobieg). Jeśli się za mocno spieka na górze, przykryć ciasto kawałkiem folii (ja przykryłam po ok. 30 minutach). Piec należy do tzw. suchego patyczka – jeśli po 75 minutach pieczenia będzie wciąż mokry, dopiec ok. 10 minut. Gotowe ciasto dokładnie wystudzić na kratce przed jedzeniem.