Najpierw były całe drobne pieczarki, smażone przez Mamę dla mnie i dla Taty, jako przysmak na kolację – ciemnobrązowe i maślane. Potem były bułki z pieczarkami z warszawskiej Starówki – sprzedawane przez ponure, postawne panie, sprawnie wydrążające bułki paryskie i napełniające je grzybowym sosem. Były także niezliczone zapiekanki (blada bułka, pieczarki, ser żółty). A teraz…?
Teraz jest siatka przerośniętych pieczarek „z amatorskiej hodowli” i tosty na dwa sposoby. Na śniadanie, przekąskę lub kolację – jak Wam się podoba.
Tosty z piekarnika, pieczarki z patelni
Składniki: 4 przerośnięte pieczarki, 2 ząbki czosnku, olej, 4 kromki czerstwego chleba, ser kozi (twarogowy), suszony tymianek, sól, pieprzGrzyby oczyścić, pokroić na plastry. Rozgrzać na patelni niewielką ilość oleju, przesmażyć rozdrobnione ząbki czosnku, dodać grzyby i smażyć ok. 10 minut – aż puszczą trochę płynu i potem odparują. Doprawić solą, pieprzem (u mnie obficie) i tymiankiem do smaku. Gdy grzyby się smażą, opiec chleb w tosterze lub piekarniku. Gorące kromki posmarować serem kozim, obłożyć pieczarkami i jeść od razu.
Mini-zapiekanki z piekarnika
Składniki: 2 przerośnięte pieczarki, ser żółty (kilka plasterków), oliwa, suszony tymianek kilka kromek czerstwego pieczywa, do podania: keczupNagrzać piekarnik do 180 st. (termoobieg). Pieczarki niedbale pokroić (np. w pół/ćwierćplasterki), to samo zrobić z serem (można też go oczywiście zetrzeć, ale po co brudzić tarkę?). Skropić chleb oliwą, kromki obłożyć pieczarkami i serem, oprószyć tymiankiem (który wyjątkowo mi do pieczarek pasuje). Piec ok. 10-12 minut. Podawać KONIECZNIE z keczupem, najlepiej domowym.
Related posts
Tagi
akcje blogowe bakalie bezmięsne chleb cytrusy czekolada desery korzenne kuchnia austriacka kuchnia brytyjska kuchnia francuska kuchnia polska kuchnia retro kuchnia włoska kuchnia świąteczna makaron mięso nabiał na drożdżach napoje na zakwasie nowalijki owoce pieczywo podróże przekąski przetwory domowe recenzje restauracje ryby strączkowe słodycze warzywa Weekendowa Piekarnia wykorzystanie resztek wypieki zioła zupa śniadanie