Razowe placuszki serowe (na śniadanie)

Placuszki, naleśniki, pankejki: o tym, że je lubię, świadczy choćby tag “naleśniki” na blogu. Szukam co jakiś czas nowych przepisów czy pomysłów na niedzielne śniadanie. Ponieważ nie jestem wielkim łasuchem, zawsze ciekawią mnie pomysły wytrawne, ewentualnie takie, które można wykorzystać wszechstronnie (czytaj: także na słodko). Stąd zaciekawiły mnie placuszki Hugh Fearnleya z nieśmiertelnego River Cottage Everyday, w wariancie serowym (jest też opcja słodka), bazującym na mące pszennej razowej (którą ostatnio chętnie dodaję tam, gdzie jej nie przewidziano, tj. np. do ciasta kruchego). Nie zdecydowałam się jednak na wersję 100% razową, mając na stanie mąkę typ 1850 (można by to zrobić np. w przypadku drobno zmielonej mąki pełnoziarnistej, którą można dostać w naszych sklepach); zmniejszyłam także udział sera i tłuszczu w plackach. Oto zatem moja wersja:

Razowe placuszki serowe (na śniadanie)

Składniki (na ok. 30 małych placuszków):

  • 125g mąki pszennej uniwersalnej
  • 125g mąki pszennej razowej (typ 1850)
  • 3/4 łyżeczki sody do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 średnie jaja
  • ok. 275 mleka
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki maślanki*
  • 2 łyżki stopionego masła (ew. neutralnego oleju)
  • ok. 2 łyżek startego żółtego sera – raczej wyrazistego – Hugh sugeruje cheddar, parmezan lub np. rodzimy Bursztyn jest też ok
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie: ok. łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Wymieszać składniki suche: mąki, spulchniacze (soda i proszek), sól oraz pieprz; zrobić zagłębienie w mące, wbić jaja i stopniowo, pracując łyżką, potem trzepaczką wlewać mleko. Na koniec dodać masło/olej, ser i szczypiorek, jeśli używacie. Masa powinna być ciut gęstsza od ciasta naleśnikowego. Smażyć placki (biorąc po ok. łyżki ciasta) na lekko natłuszczonej patelni, do zezłocenia po obu stronach. Hugh uprzedzał, że mogą przywierać, ale ja nie miałam żadnych problemów. Gotowe placki trzymać w cieple (np. na nagrzanym talerzu, pod folią) do zakończenia smażenia.

* Masa była za gęsta i potrzebowałam dodatkowego płynu – zamiast mleka tym razem dodałam maślanki.

A jakie dodatki? Poza ortodoksyjnymi (boczek, twaróg, dżemy i inne słodkie smarowidła), świetnie pasuje łosoś wędzony lub w formie gravlaxu

Razowe placuszki serowe (na śniadanie)

Lub ser kozi z miodem…

Razowe placuszki serowe (na śniadanie)

Skoro jesteśmy w temacie placuszków: niedawno także skorzystałam ze stojącego w lodówce pojemnika pełnego puree z dyni, by trochę zmodyfikować klasyczne pankejki śniadaniowe. W stosunku do przepisu wyjściowego, placuszki dyniowe, poza mąką itd., zawierają ok. 140g dyni, mleka zaś wystarczy ok. 220-230ml. Można dodać także do ciasta szczyptę cynamonu.

Razowe placuszki serowe (na śniadanie)

Które bierzecie ;)? Ja bym i teraz nie pogardziła takim z łososiem…