Przeglądając moje książki kucharskie nt. kuchni indyjskiej, przygotowując się na wizytę gości, trafiłam na przepis na ciasteczka 'simplisy’. Nie jadłam ich w Indiach, ale jak wspominałam, w ogóle niewiele jadaliśmy tam słodyczy. Fakt, że są bardzo simple – 4 składniki i kilka minut roboty – plus nie wymagają włączania piekarnika (w tym upale staram się to choć trochę ograniczać) bardzo mnie ucieszył. Zrobiłam z 1/2 składników, przy czym zmodyfikowałam skład, dodając różę w cukrze. Różane kuleczki nieoczekiwanie okazały się hitem i z pewnością będę robić i inne wersje, więc podaję poniżej, obok wariantu z różą, także oryginał. O dziwo, są słodkie, ale nie przeraźliwie.
Simplisy różane
Składniki (na raczej niewielką porcję kuleczek): 1,5* szklanki mleka w proszku, niepełne 1/2 szklanki cukru pudru, 75g bardzo miękkiego lub stopionego masła, 4 łyżki marmolady różanej/róży w cukrze, opcjonalnie: 1-2 łyżki wody różanej
Wszystkie składniki, poza wodą różaną, ucieramy/wyrabiamy na gładką masę i formujemy kuleczki. Ja lepiłam dość małe kuleczki, maczając palce w wodzie różanej, aby lekko zintensyfikować zawartość róży w róży ;), ale nie jest to konieczne. Gotowe kuleczki schładzamy i przechowujemy w lodówce.
* U mnie miarka amerykańska 1 cup = 240 ml
Simplisy bakaliowe (przepis z Kuchni indyjskiej wegetariańskiej J. Sucheckiej)
Składniki: 3,5 szklanki mleka w proszku, 1 szklanka cukru pudru, kostka (200g) bardzo miękkiego lub stopionego masła, bakalie (orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, kandyzowane skórki owocowe, itd)
Wszystkie składniki ucieramy/wyrabiamy na gładką masę i formujemy kuleczki. Gotowe ciasteczka schładzamy i przechowujemy w lodówce.
Jeśli ktoś lubi mleczne cukierki lub karmelki, środek w Maltesers bądź kruche krówki – polecam. Rozważam teraz zrobienie wersji z drobnym brązowym cukrem…
PS z 30.07: A oto wersja z bakaliami, przygotowana na jutrzejszą podróż („na Berlin!”). Ciekawe, ile sztuk dojedzie do granicy…