Oto dwie warzywne tarty, które ostatnio zrobiłam na obiad, w ramach wiosennego menu. Jedna to wariant tarty pomidorowej, którą tu już prezentowałam, ale wzbogaciłam ją w duchu sałatki greckiej, dodając 1 małą cebulę w piórkach, ok. 2 łyżek dobrej fety, pokrojonej w kostkę i posypując całość świeżymi ziołami: tymiankiem, cząbrem i hyzopem. Gdyby czarne oliwki były pod ręką, też bym je dodała 😉
Tym razem podpiekłam spód tarty, jednak nie zapobiegło to całkowicie nasiąknięciu ciasta od soku pomidorowego. Dlatego radzę nie przesadzać z ilością sosu śmietanowo-musztardowego pod pomidory (ja dałam trochę więcej, niż w przepisie, i to był błąd) oraz podpiec całość ok. 8-10 minut dłużej, np. grzejąc tylko od spodu, a najlepiej stawiając foremkę na nagrzanym kamieniu.
Druga to uproszczona wersja tarty botwinkowej Pinos (którą w oryginale także gorąco polecam). Im cieplej – a było, gdy ją robiłam – tym mniej mam ochotę na sosy jajeczne do tart (choć ten Pinosowy jest mniej jajeczny, a bardziej serowy). A poza tym szpinaku jakoś nie miałam… Stąd na spód z ulubionego ciasta maślankowego, już stosownie podpieczony na tartownicy ok. 27 cm, wyłożyłam farsz złożony z:
Składniki: Pęczek botwiny (u mnie zakończonej 4 bardzo mini buraczkami), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, duża szczypta chilli w płatkach, 1/4 łyżeczki kuminku, ok. 1/2 szklanki śmietany 18%, opcjonalnie: mała garść startego pecorino/parmezanu
Czosnek wrzucić na rozgrzane masło, przesmażyć, dodać pokrojone drobno buraczki i liście botwiny. Posypać solą, pieprzem, dusić ok. 15 minut. Doprawić kuminem i chili (utłuczonymi w moździerzu). Gdy lekko przestygnie, dodać śmietanę, tak aby powstał jednolity sos. Wyłożyć na upieczony spód, posypać serem, jeśli z niego korzystamy, zapiekać ok. 15-20 minut (pilnując, by się nie przypaliło).
I taka wersja też dobra 🙂 Podobną minimalistyczną tartę robiłam kiedyś z cukinią i bakłażanem.
PS z 15.05.2012. A tak wygląda tarta botwinkowa na cieście francuskim dla idiotów (pieczona 25 minut w 190 st., bez jakiegokolwiek podpiekania, ciasto rozwałkowane w prostokąt, pieczone na blaszce z matą silikonową):