Hot cross buns

Oto tradycyjne brytyjskie bułeczki na Wielki Piątek – drożdżowe, bakaliowe, lekko słodkie i korzenne, ozdobione znakiem krzyża (czemu, chyba nie trzeba tłumaczyć). Obecnie można je kupić na Wyspach przez cały rok, i po tym, jak pożarłam pierwszą bułeczkę w kilka minut po wyjęciu jej z piekarnika, doskonale rozumiem, czemu tak jest. Przepis zamieściła na blogu Dorotuś, a pochodzi on z Bread Hamelmana, więc musiał być dobry ;). Zamiast proponowanego syropu użyłam podgrzanej glazury pigwówkowej.

Składniki na zaczyn:

* 37 g mąki chlebowej
* 190 g letniego mleka
* pół łyżki cukru
* 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suchych (9 g) lub 18 g drożdży świeżych

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (drożdże powinny się rozpuścić). Przykryć folią i odstawić na 30 – 40 minut (zaczyn będzie bardzo rzadki).

Składniki na ciasto właściwe:

* cały wcześniejszy zaczyn
* 340 g mąki pszennej chlebowej
* 4 łyżki (u mnie 3 kopiaste) miękkiego masła
* 1 jajko
* 1/4 szklanki cukru (56 g)
* pół łyżeczki soli
* pół łyżki mielonego ziela angielskiego, ew. przyprawy do piernika lub innej korzennej do wypieków (dałam niepełne 1/2 łyżki mixed spice)
* 115 g koryntek (u mnie sułtanek, dość drobnych)
* 37 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej (u mnie 2 łyżki konfitury pomarańczowej)

Mąkę umieścić w misce, dodać miękkie masło. Za pomocą miksera wymieszać całość, aż powstaną małe grudki. Dodać jajko, cukier, sól, przyprawy i wszystko ponownie wymieszać. Dodać zaczyn, wymieszać, odstawić mikser (albo i nie…) i wyrobić ciasto ręcznie przez około 10 minut (ja wyrabiałam dalej mikserem). Na koniec wyrabiania dodać bakalie. Przykryć folią i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce (po 30 minutach ciasto lekko odgazować).

Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść kilka razy i podzielić na 12 (u mnie 8) równych części. Uformować bułeczki i układać je na wysmarowanej blaszce (lub gęściej w większej tortownicy, jak na zdjęciu powyżej – wówczas będą to bułeczki do odrywania) w minimum 1,5 cm odstępach (ja zrobiłam większe odstępy, by bułeczki się nie złączyły). Przykryć ręczniczkiem kuchennym/folią i pozostawić w cieple na godzinę  (u mnie 45 min) do podwojenia objętości.
Hot cross buns 
W tym czasie przygotować pastę na krzyżyki (uwaga, pasty moim zdaniem wychodzi za dużo – spokojnie można zrobić z 1/2 porcji):

* 110 g mąki pszennej
* 35 g oleju
* 80 g wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pasta powinna być na tyle gęsta, by nie rozlewała się na bułkach, i na tyle rzadka, by można ją było wycisnąć np. przez woreczek z odciętym rogiem lub rękaw cukierniczy.

Na wyrośnięte bułki, przed samym pieczeniem wycisnąć pastę, najpierw w rzędach poziomych, potem pionowych, by na bułeczkach powstały symbole krzyża.

Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Warto mieć przygotowaną folię aluminiową, ponieważ bułeczki szybko brązowieją i przykryć je w razie potrzeby. Gorące, posmarować syropem (lub podgrzaną glazurą pigwówkową, lub podgrzanym dżemem morelowym).

Składniki na syrop (też moim zdaniem należy podzielić składniki na 1/2):

* 8 łyżek cukru
* pół szklanki wody

Składniki wymieszać, syrop zagotować, mieszając.

Hot cross buns

Bułeczki są aromatyczne, miękkie, dziurzaste, nie za słodkie… idealne.  Bez krzyżyków byłyby godnym zamiennikiem moim ukochanym bułeczek z rodzynkami, bez których – gdy studiowałam niedaleko Budki Szwajcarskiej – dzień był dniem straconym. Po namyśle jednak nie będę ich za często robić, jeśli nie chcę upodobnić się do szafy trzydrzwiowej – wciągają i nagle okazuje się, że dwie zjedzone jedna po drugiej, to wcale nie tak dużo, i właściwie można i zjeść trzecią.

Korzystając z okazji chciałam Wam złożyć wszystkim życzenia wszystkiego dobrego z okazji nadchodzącej Wielkanocy. Oby było smacznie, słonecznie i nie za mokro 😉 – choć trochę w poniedziałek zmoknąć powinniśmy, aby się szczęściło…

PS z 04/2015: Jeśli zostanie nadmiar bułeczek, po obtoczeniu w mieszance jajka i mleka można z nich zrobić świetne smażone tosty (tzw. tosty francuskie), najlepiej z dodatkiem sosu jagodowego na ciepło (mrożone jagody rozmrozić, zagotować, dosłodzić do smaku, gotować ok. 10 minut lub aż sos nieco zgęstnieje).

Hot cross buns