Weekendowa piekarnia #50: Chleb żytni z rodzynkami

Gospodyni najnowszej WP, Paulina, tym razem dała nam dwa bakaliowe zadania do wyboru. Wybrałam żytni chleb z rodzynkami. Publikuję z małym poślizgiem, jak widać, ale piekłam, jak trzeba, wczoraj (tylko za późno, by robić zdjęcia). Z podanych proporcji wychodzi jeden mini-bochenek; ja piekłam w nieco dłuższej keksówce, niż przepis zakłada, bez podwajania proporcji, więc mam wyjątkowo niski a długi chleb. Za to jaki smaczny, wilgotny i dziurzasty – taki razowiec, jak lubię.

Chleb żytni z rodzynkami

zaczyn:
• 50 g zakwasu żytniego
• 60 g mąki żytniej (typ 2000)
• 120 g wody


ciasto właściwe:

• zaczyn jw
• 190 g mąki żytniej chlebowej
• 80 g wody
• 15 g melasy (nie miałam, dałam 2 łyżki ciemnego cukru)
• 1 łyżka cukru muscavado
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 szklanka rodzynek

Są to proporcje na niewielką keksówkę ok 20 x 10, na keksówke dużą wszystkie składniki należy przemnożyć przez dwa ;). Zaczyn odstawić pod przykryciem na 12 godzin.

Rodzynki zalać ciepłą wodą i zostawić do napęcznienia (u mnie nan ok. 15 minut, uważam, że więcej nie należy, bo zanadto rozmiękną). Rodzynki wysuszyć na ściereczce by nie miały za dużo wody wokół siebie. Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce dokładnie (również odsączone rodzynki). Ciasto będzie dosyć gęste, ale można je bez problemu mieszać łyżką (łatwo robi się to zewnętrzną stroną łyżki).

Przełożyć do keksówki i przykryć folią i/lub ściereczką a następnie odstawić na 2-5 h aby wyrosło (u mnie rosło ok. 3,5 h). Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów keksówki, przynajmniej 3/4 wysokości (po wypełnieniu będzie sięgać niewiele ponad połowę). (PS: dla zaganianych druga metoda to wstawić na ok 18 h do lodówki i po wyjęciu trzymać w temp. pokojowej 1 h. Efekt bardzo podobny).
Po tym czasie wstawić keksówke do nagrzanego piekarnika do 230 C na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 i piec jeszcze 50 minut. Jeśli wierzch rumieni się zbyt mocno to przykrywam folia aluminiową. Kroić po ok 20 h.

Weekendowa piekarnia #50: Chleb żytni z rodzynkami