Dzień Chleba: bagietki z suszonymi pomidorami i bazylią

world bread day 2009 - yes we bake.(last day of sumbission october 17)Międzynarodowy Dzień Chleba po raz kolejny! Rok temu były bułeczki, a w tym roku postanowiłam uświetnić ten dzień wypiekiem na zakwasie, i to pełnym słońca, na przekór aurze. (Lubię zimę, ale początek w październiku to trochę za wcześnie). Przepis pochodzi ze strony Tatter, ale ja nastawiłam zaczyn na noc i dodałam pomidory suszone w oliwie. Zmniejszyłam także ilość soli. Oto, co z tego wyszło:

Dnia poprzedzającego pieczenie należy wymieszać: 50g aktywnego zakwasu żytniego, 150g mąki pszennej razowej, 200g wody i odstawić na 12-14 h w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia potrzebujemy: 300g zaczynu jw., 50g suszonych pomidorow w oliwie,  2 lyzki posiekanej bazylii, 150g maki pszennej razowej, 300g bialej pszennej maki chlebowej, 210g cieplej wody (30C), 2 łyżeczki soli

Należy wymieszać zakwas z makami i woda, przykryć i zostawić na 30 minut (autoliza). Po tym czasie do ciasta chlebowego dodać  lekko osączone z oliwy i grubo posiekane pomidory, bazylię i sol. Wyrobić gladkie ciasto. Zostawić na 2 1/2 godziny w cieple, w tym czasie zlożyć ciasto dwukrotnie (co 50 minut). Wyrosniete ciasto odgazować, podzielić na dwie czesci i z kazdej uformować bagietkę. Oba chlebki umiescić na plotnie zlaczeniami do gory (u mnie na odwrót, na pergaminie, na którym zsunęłam je na kamień). Ostateczna fermentacja trwa ok. 2 godziny w cieplym miejscu.
Piec z parą, na kamieniu, w piecu rozgrzanym do 250C przez ok. 26-27 minut.

Chyba nikogo nie zdziwię, jeśli powiem, że bagietki pięknie pachną i smakują także wspaniale… 😉

Dzień Chleba: bagietki z suszonymi pomidorami i bazylią

English please: Sourdough baguettes with sun-dried tomatoes and basil

I decided to celebrate this year’s Bread Day with a sunny recipe (I don’t want winter in October) for sourdough bread. It’s based on this recipe, but I’ve altered it slightly.

The day before baking mix: 50g active rye starter, 150g whole wheat flour and 200g water. Leave the sponge covered with clingfilm in room temperature for 12-14 hrs.

The next day you’ll need: 300g of the above sponge, 50g sund-dried tomatoes (in olive oil),  2 tbsp chopped fresh basil, 150g whole wheat flour, 300g strong white (bread) flour, 210g warm water (around 30 degrees C), 2 tsp salt

Mix the sponge with the flours and water, cover and rest for 30 mins (autolise). Add the chopped tomatoes, basil and salt. Mix and knead the dough until it’s smooth and elastic. Leave to rise for about 2 1/2 hrs in a warm place, giving it two envelope turns every 50 mins. Once the dough has risen, divide it into two equal parts and shape into baguettes. Let the loaves rise for about 2 hours on a tea towel (folded side upwards) or baking parchment (folded side down) – it depends how you want to transfer them later into the oven. The final proofing should take around 2 hours. One hour before baking pre-heat the oven with a baking stone inside to 250 degrees C. Bake in a steamed oven for about 26-27 minutes.

The bread smells and tastes heavenly… 😉