Truskawkowy śmietanowiec (Weekendowa Cukiernia #5)Truskawkowy śmietanowiec (Weekendowa Cukiernia #5)

Nie brałam dotąd udziału w Weekendowych Cukierniach. Mamy układ taki, że pieczemy słodkie raz w tygodniu, przy czym zmieniamy się z M co tydzień. Jak łatwo wyliczyć, „cukiernikiem” jestem raz na dwa tygodnie, i jak dotąd nie składało się, by zrealizować akurat wtedy nowe zadanie.

Tym razem jednak przepis Kuby okazał się czymś, co chciałam od dawna wypróbować. Nie obyło się bez przygód 🙂 Podane ilości są na b. dużą tortownicę, jakieś 28-30cm; zredukowałam trochę proporcje, ale i tak miałam nadprodukcję na formę 24 cm. Poza tym mam małe doświadczenie w żelatynie i galaretce; może Wam się wydać dziwne, ale korzystałam z pierwszego ze 2 razy w życiu, a z drugiego chyba nigdy (mam na myśli doświadczenie kucharza, a nie konsumenta). O ile z żelatyną poszło ok (użyłam listkowej), to z galaretką było gorzej. Po pierwsze, tortownica okazała się nieszczelna (!) i galaretka z ciasta prawie cała wypłynęła bokami (efekty widać na ostatnim zdjęciu). Po drugie, na deserach w miseczkach (=nadprodukcja) przez chwilę się utrzymała, ale potem zamieniła się miejscami, tj. spłynęła na dół, co widać na załączonym zdjęciu poniżej.Truskawkowy śmietanowiec (Weekendowa Cukiernia #5)Truskawkowy śmietanowiec (Weekendowa Cukiernia #5)

Być może temperatura była jednak niewłaściwa (wydawała mi się wystudzona, ale może jednak nie?). Uff. Mimo to, deser okazał się bardzo smaczny, lekki i nie za słodki. Poniżej oryginalny przepis Kuby.

Składniki (na tortownicę 28-30 cm):

250 g biszkoptów
sok wiśniowy i/lub alkohol do nasączenia biszkoptów
powidła śliwkowe – lub podobne smarowidło; użyłam dżemu truskawkowego
1 l śmietany tortowej 36% (ewentualnie 30%)
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki żelatyny
75 g czekolady mlecznej
1 kg truskawek
1 galaretka truskawkowa

    tortownica 28-30 cm

      Przygotowanie:
      Biszkopty układamy w tortownicy, tak aby utworzyły zwarty spód pod nasze ciasto. Wolne przestrzenie możemy wypełnić pokruszonymi częściami. Biszkopty trzeba jakoś zwilżyć. Większość osób używa w tym celu alkoholu,  można zastosować rozcieńczony sok np. wiśniowy. Tak nasączone biszkopty smarujemy powidłami. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i mieszając od czasu do czasu czekamy aż ostygnie (należy zwracać uwagę czy nie zastyga). Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem dodając cukier puder. Do ubitej śmietany powoli dodajemy żelatynę i miksujemy.
      Do masy śmietanowej wrzucamy umyte i podzielone na ćwiartki truskawki (około 750 g, resztę pokroić w połówki). Dodajemy także startą czekoladę i delikatnie mieszamy całość łyżką. Wykładamy na spód biszkoptowy a na wierzchu układamy pozostałe truskawki. Tortownicę wstawiamy do lodówki. W oczekiwaniu na schłodzenie się masy, przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ją również należy ostudzić mieszając tak, aby nie zastygła. Gdy już temperatura wystarczająco opadnie wylewamy ją na wierzch naszego śmietanowca i znowu wstawiamy do lodówki przynajmniej do czasu aż galaretka się całkowicie zetnie.

      Sezon Truskawkowy 2009

      Sądzę, że można połączyć przyjemne z pożytecznym, a właściwe dwie zabawy, i uznać, że to dobra propozycja na tegoroczny Sezon Truskawkowy Olgi Smile 😉