Weekendowa Piekarnia #32: chleb z ciecierzycą i pieprzem

Tydzień z ciecierzycąKolejna edycja piekarni wiąże się z tematem kulinarnej zabawy pt. Tydzień z ciecierzycą. Chleb bardzo smaczny i łatwy, wymagał jedynie dolania większej ilości wody, co uwzględniłam w poniższym przepisie. Pieprzu bym nie pomijała (chyba, że ktoś bardzo nie lubi lub obawia się o dzieci), nadaje ciekawy smak i lekko cytrynowy aromat.

 

Weekendowa Piekarnia #32: chleb z ciecierzycą i pieprzem

Składniki:

•500 g mąki
•ok. 270 ml wody
•2 łyżki oliwy
•1,5 łyżeczki soli
•1,5 łyżeczki cukru
•7 g drożdży instant (lub 15g świeżych)
•2 łyżki mleka w proszku
•175 g ugotowanej ciecierzycy (bez płynu) oraz opcjonalnie: pieprz marynowany

Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i wyrabiamy elastyczne ciasto (lub wyrabiamy ręcznie). Pod koniec wyrabiania dodajemy po 2 łyżeczki marynowanego pieprzu: zielonego i różowego (dałam tylko ten pierwszy, 3 łyżeczki deserowe). Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (ma dwukrotnie zwiększyć swoja objętość), odgazowujemy i formujemy dwa bochenki. Znów odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy mlekiem (pominęłam), nacinamy i pieczemy w temperaturze 200 (u mnie na kamieniu, w 210 st.) stopni przez ok. 30 (u mnie) -40 minut.