Weekendowa piekarnia #24: Chleb ze świeżym koperkiem

Weekendowa piekarnia #24: Chleb ze świeżym koperkiemOto pierwsza moja Weekendowa Piekarnia po powrocie z urlopu! A doszliśmy już do numeru 24 🙂 Gospodynią tym razem była Aklat, a chleb w sam raz na powitanie wiosny: ze świeżym koperkiem.

Sponge:
1 cup (226,7 g) letniej wody,
1/2 łyżeczki drożdży instant,
1 1/4 cup (148,8 g) mąki chlebowej,
1/4 cup (28,3g) mąki *
Ciasto właściwe:
cały sponge,
1 cup (58,6 g) świeżego koperku, posiekanego (u mnie po prostu cały jeden mały pęczek),
226,7 g jogurtu naturalnego,
1 1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki drożdży instant,
1 1/4 – 1 1/2 cup (148,8 – 177 g) mąki chlebowej,
1 1/4 – 1 1/2 cup (148,8 – 177 g) mąki *
Wymieszać składniki sponge i zostawić pod przykryciem na 3-12 h, w temperaturze pokojowej.
Sponge wymieszać z resztą składników, mąkę najlepiej dodawać partiami i dostosować jej ilość do wilgotności ciasta. Wyrabiać 5 minut (jeśli mikserem to na 2 prędkości). Pozostawić ciasto na 10 minut, żeby odpoczęło i powtórnie zagniatać przez 5 min. Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce i zostawić do wyrośnięcia na 1 h lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. Uformować 1 lub 2 bochenki dowolnego kształtu. Bochenki pozostawić do wyrośnięcia na 45-90 minut.
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni (u mnie z kamieniem) mniej więcej w połowie czasu wyrastania chleba. 10 minut przed pieczeniem wstawić do piekarnika naczynie z wodą (ja tego nie zrobiłam, piekłam chleb spryskany wodą + spryskałam wodą piekarnik wsadzając do środka chleb). Temperaturę w piekarniku przykręcić do 220 stopni i wstawić bochenek. Piec 15 minut, po tym czasie wyjąć naczynie z wodą i piec kolejne 10-15 minut. Gotowy bochenek powinien wydawać głuchy odgłos jeśli się go popuka od spodu. Pozostawić chleb na kratce na 2 h, aż zupełnie ostygnie.
*w oryginale jest to white whole wheat flour, czyli mąka typu 1600, w Polsce raczej niedostępna, ale można użyć mąki razowej typ 2000 i chlebowej w proporcjach 3:1 i powinno się zgadzać (mniej więcej :)). Ja użyłam zamiast tego mąki graham typ 1850; użyłam dolnych ilości mąki (więc 2 x  1 1/4 cup w składnikach ciasta chlebowego + dodatkowe 1/4 cup pomieszanej 1:1 mąki biała z graham).

Chlebek jest miękki, bardzo pachnący, łatwy do wykonania. Uformowałam jedną "torpedę" i jeden okrągły bochenek. W połowie czasu pieczenia trochę zbyt się przypiekały, więc przykryłam je folią. A tu mamy przekrój:
Weekendowa piekarnia #24: Chleb ze świeżym koperkiem