Trwa Czekoladowy Weekend! Oto moja propozycja: Nigelli sernik z czekoladą z How to be a domestic goddess. Nie jest to ten sam sernik, który występuje w książce Feast i w programie związanym z książką; tamten jest znacznie mocniej czekoladowy i, imho, bardziej jak tort czekoladowy niż sernik. Tu mamy sernik Z czekoladą, nie czekoladowy (polska wersja bardziej precyzyjna niż w oryginale); równowaga serowo-czekoladowa jest dobra i ciasto bardzo, bardzo mi smakowało. Londyński rządzi niepodzielnie, ale tą wersję ("marmurkową") także gorąco polecam.
Składniki: 125g ciasteczek digestive, 50g b. miękkiego/stopionego masła, 500g serka śmietankowego (użyłam 150g Turka Świeży Serek i resztę Philadelphii) w temp. pokojowej, 175ml (dałam kartonik 200g) kwaśnej śmietany (u mnie 18% Piątnicy), 150g drobnego cukru, 3 jaja, 3 żółtka, 1/2-1 łyżeczka soku z limonki/cytryny, 150 g stopionej czekolady deserowej (u mnie gorzka)Zgniatamy ciasteczka na okruchy, mieszamy z masłem na "mokry piasek", wykładamy masą dno tortownicy 20-21 cm, wstawiamy ją do lodówki. Stapiamy na parze czekoladę, odstawiamy na bok. Ubijamy serek na gładko (wystarczy ręczną trzepaczką), dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy po kolei jaja i żółtka, ubijając. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny do smaku i na koniec delikatnie dolewamy czekoladę. Mieszamy lekko, tyle, by zrobiły się esy-floresy. Owijamy tortownicę wyjętą z lodówki kilkakrotnie mocną folią aluminiową, przelewamy do niej masę serową, tortownicę umieszczamy w brytfance, do której dolewamy ok. 1,5 l zagotowanej wody. Pieczemy ok. 1 h w 180 st. Wierzch sernika będzie lekko zezłocony na brzegach i ścięty, ale lekko pod spodem miękkawy. Dobrze schłodzić przed jedzeniem – najlepiej jeść dopiero następnego dnia.
Related posts
Tagi
akcje blogowe bakalie bezmięsne chleb cytrusy czekolada desery korzenne kuchnia austriacka kuchnia brytyjska kuchnia francuska kuchnia polska kuchnia retro kuchnia włoska kuchnia świąteczna makaron mięso nabiał na drożdżach napoje na zakwasie nowalijki owoce pieczywo podróże przekąski przetwory domowe recenzje restauracje ryby strączkowe słodycze warzywa Weekendowa Piekarnia wykorzystanie resztek wypieki zioła zupa śniadanie