Bagietki z suszonymi pomidorami

Bagietki z suszonymi pomidoramiOstatnio chyba cierpię na tzw. niedoczas, bo wiele dań, które przygotowuję są typu "szybkie i mało kłopotliwe". Ostatnio zrobiłam kolejną, udaną wersję przepisu bazowego na chleb biały Petera Mayle’a, którego prezentowałam już wariant dyniowy i z morelami i orzechami, a także autorski makowy. Ten ostatni posłużył mi jako baza do zrobienia bagietek, tylko, że mak zastąpiłam suszonymi pomidorami w płatkach (np. firmy Kamis; czasem występują także jako "przyprawa do bruschetty"). Ponieważ moje pomidory zawierały sól, zredukowałam sól w chlebie do 1 łyżeczki; musiałam dodać także odrobinę więcej wody niż w chlebie makowym. Po wyrośnięciu podzieliłam chleb na dwie części, które rozciągnęłam na bagietki. 

Podczas pieczenia pięknie pachniało… A jak było smacznie (i szybko!)

Bagietki z suszonymi pomidorami

Bagietki z suszonymi pomidoramiPS. Jak niektórzy z Was może wiedzą, w marcowym numerze Olivii jest artykuł (niestety niedostępny online) o blogerkach kulinarnych – Komarce, Mirabbelce i niżej podpisanej 🙂