Ziti alla Palermitana i pasta z tuńczykiem
Pierwszy przepis na makaron z The Gastronomy of Italy Anny del Conte, który przeczytałam szukając inspiracji obiadowej. Wszystkie składniki były w domu, więc zrobiłam, i na pewno makaron się jeszcze u nas pojawi, bo jest prosty, a pyszny (czyli jak na porządne danie z kuchni włoskiej przystało). Wg Anny składniki sosu starczą na 350 g makaronu, i 3 osoby jedzące jako główne danie lub 4 jako przystawkę; my zjedliśmy we dwoje z ok. 225-250 g ziti, ale ja nigdy nie narzekałam na nadmiar sosu do makaronu (wiem, Włosi by się oburzyli). Zamiast ziti (długich, dość grubych rurek) możemy użyć innego "rurkowego" makaronu, np. penne czy bucatini. Poniżej przepis z minimalnymi zmianami względem oryginału (świeże pomidory zastąpione tymi z puszki).
Składniki: 1 mała, drobno posiekana cebula, sól, pieprz, oliwa (ok. 5 łyżek), 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 2 całe sardele, posiekane lub 4 osączone i posiekane fileciki anchovis z puszki, 1 puszka (400g) posiekanych pomidoró, 2 łyżeczki suszonego oregano, 75 g (dałam minimalnie więcej) tuńczyka z puszki w oleju, osączonego, ziti lub inne rurki, 250-350g w zależności od liczby jedzących, ser do posypania (u mnie grana padano, u Anny caciocavallo)
 
W rondlu zeszklić (ok. 7 min) lekko posoloną (2 szczypty) cebulę na oliwę (nie przypalić). Dodać czosnek, posmażyć kolejne 2 min. Dodać anchovis, rozgnieść lekko łyżką na dnie rondla, dodać pomidory i oregano. Zamieszać, gotować na średnim ogniu ok. 10 min. Dodać tuńczyka, gotować kolejne 10 min. Sprawdzić doprawienie (sól raczej już nie będzie potrzebna, ale pieprzu nie żałować). Wymieszać z  ugotowanym makaronem, chwilę zostawić w garnku zestawionym z ognia pod przykryciem. Podawać posypane startym serem (u nas startym obieraczką do jarzyn).
A jeśli zostanie Wam parę łyżek tuńczyka, można przygotować pastę na chleb: ok. trzech łyżek ryby (lub ile Wam zostanie z ziti 😉 zmieszać z kopiastą łyżką jogurtu naturalnego i 1-1/2 łyżeczki ostrego chrzanu, w zależności od upodobań. Jeść jako dip lub pastę kanapkową, przybraną zieleniną.
Ziti alla Palermitana i pasta z tuńczykiem