Revani

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

Revani to bardzo słodkie ciasto z basenu Morza Śródziemnego. Spotkacie je w Turcji, Grecji i krajach arabskich (pod nazwą basbousa). Wypiek bazuje na semolinie lub kaszy manny i jest nasączany syropem. Spotkałam się z opisem, że revani to „grecki biszkopt” – hm, biszkopt zawsze kojarzył mi się z lekkością, a to ciasto jest przeciwieństwem  lekkiego wypieku. Co ciekawe, nie byłam zachwycona revani, gdy je jadłam w Turcji, a to robione przeze mnie mi smakuje – jest bardzo słodkie, ale w akceptowalnych granicach. Niemniej, mały kawałek starczy do zaspokojenia łakomstwa, a że ciasto jest i niecodzienne, i bardzo podzielne (36 małych kwadracików), świetnie się nadaje na przyjęcia, np. noworoczne. Ja swoje przygotowałam na imprezę przedświąteczną, która przez moją chorobę się nie odbyła (chlip). Przepis pochodzi z Feast Nigelli (Sticky semolina cake); ja robię ciasto z kaszki manny.

Najpierw robimy syrop: 2 szklanki* cukru rozpuszczamy na małym ogniu w 1 szklance wody. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, zagotowujemy i gotujemy na sporym ogniu 5 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy, dokładamy 1 łyżeczkę wody różanej i wg. przepisu tyle samo wody z kwiatów pomarańczy, ale ponieważ o ile różaną ew. zniosę, pomarańczowej nie, więc dałam trochę więcej wody różanej (1,5 łyżeczki). Studzimy, przestudzone do lodówki.
Ciasto: w robocie/malakserze miksujemy lub ręcznie ucieramy: 2 szklanki kaszy manny, 3/4 szkl. cukru drobnego, 115 g + 1 łyżkę masła, 1 łyżeczki proszku do piecz., 1/2 łyżeczki sody, skórkę z 1 cytryny, 2 duże jaja, 1/2 szkl. jogurtu greckiego (= u mnie zwykły), 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu. Powinna wyjść gładka masa, którą przekładamy do foremki ok. 20×20 cm, wygładzamy i układamy równomiernie 36 blanszowanych migdałów (6 rządków po 6; zawsze miałam problemy z symetrią a w stanie chorobowym nie byłam w stanie doliczyć się do 6 – !!! – i tym razem wyszło mi 6 x 5).
Pieczemy 30 min. w 180 st. C – ciasto lekko wyrasta i jest ładnie zezłocone. Gorące ciasto polewamy zimnym syropem, zostawiamy do ostudzenia w foremce, potem kroimy na malutkie kwadraty, każdy z migdałem pośrodku.
Uwaga: Nigella proponuje także wersję smakową bez wód kwiatowych i kardamonu, ale z kroplą esencji migdałowej w cieście.

*Chodzi tu o amerykańskie cup = ok. 240 ml

Revani

Ciekawa jestem, jak Wam będzie smakować…