Chleb owsiany z imbirem i cynamonem

Chleb owsiany z imbirem i cynamonemTo już mój ostatni wpis korzenny na nasz weekend – ale sądząc po ilości maili, jakie dostałam, u Was było bardzo korzennie w ten weekend (pamiętacie proszę, by wysłać mi @ na ptasia3@wp.pl z Waszymi wpisami). To najnowsza propozycja z Weekendowej Piekarni – chleb owsiany z nutą Orientu. Poniżej przepis i moje uwagi.

Składniki: 370ml wrzątku, 65g płatków owsianych (zwykłe lub błyskawiczne), 100g sezamu, 7g drożdży instant lub 25g świeżych drożdży piekarskich (z przyczyn obiektywnych u mnie było trochę ponad łyzeczka suchych – wyrosło, tylko wolniej), 60ml ciepłej wody*, 2 łyżki cukru, 2 łyżki stopionego masła (lub, u mnie, oliwy), 2 łyżeczki soli, 70g mąki pszennej pełnoziarnistej, 500-550g mąki pszennej, 2 łyżki cynamonu mielonego, 2 łyżeczki imbiru mielonego

*Moja uwaga: dodatkowa woda i cukier mają służyć do rozczynu i wydają się niepotrzebne przy drożdżach instant, jednak ja odkryłam, że musiałam do swojego chleba dodać i 60 g wody mimo użycia drożdży suchych, i nawet nieco ponad, bo ciasto było za suche, więc radzę swój chleb obserwować podczas wyrabiania.

Płatki owsiane wsypać do dużej miski, zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić aż wchłoną wodę. Masło rozpuścić i wystudzić. Sezam zrumienić na suchej patelni, wsypać do owsianki, odstawić do wystudzenia.
Świeże drożdże rozczynić ciepłą wodą, dodać cukier i odstawić na 10-15 minut (jeśli używamy drożdży instant, wymieszać je z mąką).  Do owsianki dodać masło, sól i drożdże. Dodawać obie mąki, aż powstanie sztywne ciasto. Przykryć ściereczką i dać ciastu odpocząć przez kwadrans. Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać, aż będzie jedwabiście gładkie (ok. 15 minut). Włożyć do lekko natłuszczonej miski, obrócić aby całe lekko pokryło się tłuszczem. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość). Wyjąć ciasto z miski, zbić i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt 20×28 cm, oprószyć imbirem i cynamonem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i ułożyć w blaszkach-keksówkach (lub nie – ja piekłam solo) łączeniem do dołu (ja po prostu ciasto złożyłam, i dlatego mam nie zawijas, a takie śmieszne coś po przekrojeniu, jak poniżej). Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Piec  albo w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 35-40 minut, albo jak ja, na kamieniu w 225 st. przez 25 minut. Chleb będzie gotowy, kiedy stukając w bochenek będzie słychać głuchy odgłos. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Chleb owsiany z imbirem i cynamonem

Chleb w smaku bardziej przypomina bułkę, w smaku najbardziej wyczuwa się sezam. IMHO trzeba wyregulować ilość płynu, ale tak czy inaczej, jest to sympatyczna, inna i – korzenna 😉 propozycja pieczywa.