Ziemniaki pieczone z czosnkiem, młodą cebulą i rozmarynem

W ramach trwającego Ziemniaczanego Tygodnia przedstawiam bardzo prostą formę przyrządzenia najlepiej młodych ziemniaków.

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. Myjemy stosowną ilość młodych ziemniaków (nie trzeba obierać), umieszczamy w naczyniu żaroodpornym razem z paroma ząbkami czosnku (wg. uznania), młodymi cebulkami lub szalotkami i sporą ilością świeżego rozmarynu. Skrapiamy całość oliwą, posypujemy grubą solą, mieszamy. Pieczemy 50-60 min w zależności od rozmiaru ziemniaków. Jeśli są nieco większe/już nie tak młode, można na pierwsze 20-30 min zakryć brytfankę folią aluminiową i po tym czasie piec bez przykrycia. Starsze ziemniaki warto także obrać, większe ew. przekroić na 1/2 lub 1/4.

PS. W najbliższym czasie będę na Mazurach, ale mam zamiar walczyć z dostępem do netu i mimo wszystko co jakiś czas coś napisać 🙂