Propozycja w sam raz na na trwający Truskawkowy Tydzień: tradycyjny angielski deser, podawany na równie tradycyjnym pikniku w słynnej szkole dla chłopców – Eton. Wg. Wikipedii, danie powstało dzięki labradorowi, który umościł się na koszu piknikowym :). Moja wersja „bałaganu” jest wypadkową różnych przepisów, które przeczytałam – Delii Smith, na BBC Food i Nigelli Lawson. W każdej wersji potrzeba a/ truskawek, b/śmietany do ubijania, c/bez. Deser jest bardzo letni, przyjemny, nie za słodki.
Składniki: ok. 500-600 g truskawek, 500 ml śmietanki kremówki, cukier waniliowy (2 łyżeczki), bezy (ok. 10 małych sztuk, lub zgodnie z upodobaniami).Jeśli robimy sami bezy, polecam naturalnie ten przepis, który wykonujemy najlepiej poprzedniego dnia (lub jeszcze wcześniej) przed przygotowaniem Eton mess. Jeśli mamy bezy, bierzemy się za truskawki: myjemy, odszypułkowujemy i umieszczamy w misce. Następnie (przywdziawszy odzież ochronną, chyba, że zależy nam na różowym rzuciku) krótko zgniatamy truskawki rękoma, tak, by mieć część niemal płynną, a część wciąż w kawałkach. Mieszamy z dwoma łyżeczkami cukru, odstawiamy. Ubijamy schłodzoną śmietankę (bez cukru), wkruszamy do niej bezy, mieszamy z większością truskawek (zostawiamy ok. 100 g do ozdoby). Przekładamy do szklanych misek lub dużych kieliszków (powinniśmy uzyskać 4 duże lub 6 skromniejszych porcji), każdą porcję deseru dekorujemy łyżką zgniecionych truskawek z cukrem oraz świeżą miętą.
Related posts
Tagi
akcje blogowe bakalie bezmięsne chleb cytrusy czekolada desery korzenne kuchnia austriacka kuchnia brytyjska kuchnia francuska kuchnia polska kuchnia retro kuchnia włoska kuchnia świąteczna makaron mięso nabiał na drożdżach napoje na zakwasie nowalijki owoce pieczywo podróże przekąski przetwory domowe recenzje restauracje ryby strączkowe słodycze warzywa Weekendowa Piekarnia wykorzystanie resztek wypieki zioła zupa śniadanie