Marchewkowy relish z kuminem/Carrot relish with cumin

Nie jestem absolutnie pewna, czy można zakwalifikować dzieło moich rąk jako relish. Nie jest to jednak chutney, nie jest to dżem czy marynata – relish wydawał mi się najbardziej adekwatny. Przepis eksperymentalny – chodziło mi coś takiego po głowie, i postanowiłam spróbować, jak wyjdzie. Wyszło całkiem nieźle. A przy tym chyba klasyfikuje się do "Putting up" Rosie i Pixie.

Składniki na ok. 250 ml: 4 średnie marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondelku rozgrzać odrobinę oliwy + 1/2 łyżeczki kuminu + dużą szczyptę suszonego chilli (można zastąpić świeżym chilli: 1 małym bez pestek lub 1/2 dużego bez pestek, ew. w innych proporcjach, jeśli lubicie mniej/bardziej ostro). Dorzucamy marchewkę, przesmażamy chwilę, zalewamy niewielką ilością wodą i dusimy do miękkości. Dodajemy ok. 3-4 pełnych łyżek cukru (najlepiej brązowego; u mnie demerara), tyle samo dowolnego octu 6%, szczyptę soli. Gotujemy na niewielkim ogniu do odparowania płynu i zagęszczenia. Sprawdzamy smak, zwł. pod kątem kwaśności/słodyczy, ew. korygujemy. Gorące przekładamy do wyparzonego słoika, po ostygnięciu przechowujemy w lodówce. Jemy z serami, daniami mięsnymi lub rybnymi.

Marchewkowy relish z kuminem/Carrot relish with cumin

English please – Carrot relish with cumin

I'm not sure if it's really a relish, though Wikipedia's definition seems to confirm. Anyway, it was something that I felt like making and eating, and it worked, hence another "Putting up" contestant for Rosie and Pixie.

To make approx. 250 ml of relish: Wash, peel and coarsely grate 4 medium carrots. Heat a little olive oil in a small pan with 1/2 teaspoon cumin and a large pinch of powdered chilli (you could use fresh chilli, eg. 1/2 large deseeded or 1 small deseeded, or in other quantities according to taste). Add the carrots, cook for a few seconds, add a little water and cook until tender. Add 3-4 heaped tablespoons of sugar (preferably brown; I used demerara), same amount of any 6% vinegar (I used cider), a pinch of salt. Taste and correct sweetness/acidity if neccessary. Continue cooking until thickened and moisture reduced (approx. 15 minutes). Remove hot relish to a sterilzed jar, when cool, store in a fridge. Eat with cheese, meat or fish… anything, really.