Błyskawiczna zupa z groszku i pesto

Zupa naprawdę błyskawiczna, oczywiście z Nigella Express. Całkiem toto przyjemne.

Składniki: 750 ml wrzątku, 375 g mrożonego groszku, 2 cebule dymki, całe, ew. przycięte końce (lub kawałek białej cebuli, jeśli jak ja nie macie dymki), łyżeczka soli morskiej grubej lub 1/2 łyżeczki soli zwykłej, 1/2 łyżeczki soku z limonki (lub do smaku), 4 x 15 ml łyżki (imho czubate) pesto (najlepiej świeżego, jeśli świeże pesto występuje w handlu, lub zrobionego własnoręcznie; u mnie ze słoika, bo szczerze mówiąc, takie mi bardziej smakuje niż domowe) 

Gotujemy wodę w czajniku, nalewamy do garnka, doprowadzamy ponownie do wrzenia. Dodajemy groszek, dymkę, sól i sok z limonki do garnka, gotujemy 7 minut. Wyrzucamy dymkę, groszek i płyn z gotowania miksujemy wraz z pesto z blenderze na puree. Niektórzy mogą chcieć zupę doprawić pieprzem.

Konsumujemy 🙂 Prawda, że szybkie?