Świetna baza do innych wariacji – przepis z Nigella gryzie. U mnie tym razem z serem szopskim, bo halloumi w Bomi wyszło. Inne zapiekanki widać tu, stąd też kopiuję przepis:
1 duzy slodki ziemniak,
1 duzy czerwony ziemniak (moze byc zwykly),
1 czerwona cebula,
1 czerwona papryka,
1 zolta papryka,
1/2 glowki czosnku,
4 lyzki oliwy z oliwek,
pieprz,
125 g sera halloumi (lub innego słonego, np. szopskiego) pokrojonego w cienkie plasterki.Batata kroimy w duza kostke, ok. 4 cm, ziemniaka drobniej, ok 2,5 cm. Cebule kroimy na osemki, papryke pozbawiamy pestek i kroimy w 2,5 cm kostke. Zabki czosnku rozdzielamy, ale nie obieramy. Wszystko dokladnie mieszamy z oliwa i pieprzymy (nie solimy).
Pieczemy ok. 45 min w 200 st. Po tym czasie kladziemy na wierzch ser i trzymamy w piekarniku jeszcze 5-10 min az ser sie roztopi. Ser mozna pominac i po wyjeciu z piekarnika posypac obficie sola morska. Skladniki na 2-3 porcje.Wariacje warzywne: można zastąpić batata marchewką lub dynią, lub dodać ww. warzywa dodatkowo, dać więcej cebuli i czosnku, dodać pietruszkę, zioła (u mnie rozmaryn i tymianek).
Proste a pyszne, i pięknie pachnie podczas pieczenia (i po…). Poza tym zaskakująco sycące, więc wahałam się, w jakiej kategorii umieścić – ostatecznie wybrałam małe co nieco, bo nie trzeba traktować tego jako dania obiadowego.