Bagietki rustykalne Bajaderki, albo pochwała klasyki
Nie mogę się dość nachwalić bagietek rustykalnych wg przepisu Bajaderki. Pojawiają się w tylu miejscach w internecie – u Dorotus czy w wątku na Galerii Potraw. Do tej pory wyrabiałam ciasto mikserem z hakiem, jednak niedawno spróbowałam ręcznie (na połowie porcji, jak zawsze), z braku sprzętu na Mazurach – i jest to banał, nawet się nie zmęczyłam, a wyniki widać na zdjęciu. Nie należy się przejmować brakiem dużego piekarnika – w mini piekarniku, o szerokości ok. 2/3 standardowego, wychodzą także b. ładne, nawet jeśli nieco krótsze. Wspaniałe jedzone lekko ciepłe, ale wystudzone znikają także jak zaczarowane.

A autorkę zacytuję, czemu nie:

  • 1 szklanka mleka

  • 2 łyżeczki masła

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej

  • 2 łyżeczki drożdży instant lub 15-16g świeżych

  • 2 łyżeczki soli

  • 4 szklanki mąki

czysta woda w butelce ze sprayem
Bagietki rustykalne Bajaderki, albo pochwała klasyki
Mleko zagotować, dodać masło i cukier i wymieszać aż masło się rozpuści. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić, około 10 minut. Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sol i 1 szklankę mąki – wymieszać drewniana łyżką aż mąka zostanie wchłonięta. Ciągle mieszając dodać resztę maki po 1 szklance (jeżeli będzie konieczne, można dodać dodatkowe 1/2 szklanki maki) i bardzo energicznie mieszać (ja robiłam to mikserem) aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto będzie bardzo miękkie i lekko lepiące – takie ma być.

Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, szczelnie przykryć folia plastikowa i zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoja objętość). Bardzo ostrożnie, aby ciasto nie siadło za bardzo przełożyć je na stolnice, przekroić wzdłuż na 2 części i delikatnie uformować bagietki długości około 40 cm, przenieść na natłuszczoną blachę i zostawić aż się lekko napuszy, około 30 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 260 st. C. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia, spryskać piekarnik woda (8-10 psiknięć, ta gorąca para w piekarniku tworzy te piękną skórkę), włożyć blachę i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec aż będą bardzo rumiane i lekko „postukane” będą brzmiały jak puste. „

Mille mercis, Aniu-Bajaderko!