Szybkie ciasteczka z müsli

Z mojego punktu widzenia ciasteczka są zawsze dobre. Owsiane – podwójnie dobre. Takie z müsli, zalegającym w szafce, potrójnie: bo robią się błyskawicznie a müsli można się pozbyć, sprzętu specjalnego nie trzeba, przepis (oryginał znalazłam na The Kitchn) można też dowolnie wzbogacić. Przykładowo, miałam niedobór masła w domu, więc stopiłam je 1:1 z olejem, i ciasteczkom to wcale nie zaszkodziło. Mąkę miałam tylko białą, ale razowa mile widziana, można też użyć np. orkiszowej. Jeśli chodzi o tłuszcz, można zresztą użyć masła orzechowego (jak w oryginale) lub migdałowego, pewnie też neutralnego oleju kokosowego (sama nie używam, ale przypuszczam, że byłby bdb); miód można zastąpić syropem (klonowym, z agawy itd.) lub brązowym cukrem; müsli zastąpić mieszanką płatków i owoców suszonych. Możliwości jest wiele :). Tymczasem poniżej moja wersja, ta kilkuminutowa (plus 8 minut pieczenia); dodam, że ciasteczka stanowiły prowiant podróżny.

Składniki:

  • 1/2 szklanki* masła (lub mieszanki oleju i masła, ew. patrz uwagi powyżej)
  • 1/3 szklanki miodu (lub zamiennika, patrz jw.)
  • ¾ łyżeczki przyprawy korzennej (typu do piernika)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 duże jajo
  • 1 3/4 szklanki müsli (niesłodzonego, lub mieszanki płatków i suszonych owoców)
  • opcjonalnie: 2 kopiasty łyżki wiórków kokosowych (jeśli nie ma ich już w płatkach)
  • 1/2 szklanki mąki (najlepiej pszennej/orkiszowej razowej, ew. patrz uwagi powyżej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 240ml

Stopić masło i miód na małym ogniu, zdjąć z ognia, wymieszać z przyprawą korzenną i solą; lekko przestudzić. Szybko wymieszać z jajem, dodać pozostałe składniki (mąkę najlepiej wcześniej wymieszać z proszkiem). Gdyby masa była bardzo lejąca, podsypać lekko mąką. Wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, układać koło siebie na blaszce wyłożonej pergaminem (mało rosną); wyszło mi ok. 20 sztuk. Piec ok. 8 minut w 180 st. C (termoobieg), studzić na kratce.

Dużym walorem smakowym ciasteczek jest – z mojego punktu widzenia – poza obecnością płatków, dodatek soli. Wielbiciele np. ciasteczek digestives powinni być zadowoleni.

A różne inne ciasteczka na blogu znajdziecie TU.

Szybkie ciasteczka z müsli