Lepkie ciasto gruszkowe

Gruszki w tym roku obrodziły. Po przyniesieniu pełnego kosza (z jednego drzewa) do piwnicy, podczas przeczesywania krzaków w poszukiwaniu grzybów, znalazłam przy płocie… owocującą gruszę, o której istnieniu nie miałam pojęcia. Drzewko jest małe i dokładnie zasłonięte przez świerki i sosny, no i nie zasadzone przez nas ;). W ten sposób zbiory owoców nam się powiększyły, a ja zaczęłam zbierać przepisy na tematyczne wypieki.

Opcję gruszki i czekolada zostawiłam sobie na później, na pierwszy ogień wybierając ciasto lepkie i korzenne, lekko piernikowe – czyli ten typ wypieków, który moim zdaniem Brytyjczykom najlepiej wychodzi. Oryginalny przepis znalazłam na The Telegraph, jednak trochę w nim namieszałam, m.in. zamiast imbiru suszonego dałam świeży, i tą zamianę bardzo polecam. Zmniejszyłam też ilość cukru i syropów, dając także trochę inne warianty. Oto więc moja wersja.

Lepkie ciasto gruszkowe

Składniki:

  • 180g masła
  • 170g brązowego cukru (ciemny muscovado)
  • 80g syropu klonowego
  • 80g melasy
  • ok. 4-5 gruszek*
  • łyżka demerary (lub innego cukru)
  • łyżeczka startego świeżego imbiru (ew. 2 łyżeczki suszonego)
  • 3 roztrzepane jaja
  • 270g mielonych migdałów (z czego 5 sztuk to migdały gorzkie)
  • 90g mąki orkiszowej jasnej (lub zwykłej pszennej)
  • ¾ łyżeczki sody

Przygotować foremkę (np. małą tortownicę lub kwadratową ok. 22cm): dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić go masłem, następnie posypać dno demerarą. Gruszki obrać, przekroić na ½, wydrążyć, umieścić w foremce (na cukrze) stroną wydrążoną do dołu.

Masło, cukry i syropy umieścić w rondlu, doprowadzić do wrzenia. Skręcić ogień na średni, gotować jeszcze kilka minut. Zestawić z ognia do przestudzenia (ok. 15 minut), dodać imbir i jajo, dokładnie wymieszać. Dodać migdały, następnie mąkę wymieszaną z sodą. Dokładnie wymieszać całość, wyłożyć delikatnie na gruszki. Piec ok. 50-60 minut (u mnie dokładnie było to 55) w 170 st. C. (termoobieg). Studzić na kratce, wyjmując z foremki najlepiej wyłożyć do góry nogami, czyli gruszkami do góry. Ciasto długo pozostaje świeże, bo jest z natury dość wilgotne.

* Ilość zależy od wielkości owoców. Jeśli gruszki są dość twarde, można je wrzucić na dodatkowe kilka minut do piekarnika, np. podczas mieszania składników ciasta.

Lepkie ciasto gruszkowe

Inne udane wypieki gruszkowe opisałam cztery lata temu (muffiny i ciasto z marcepanem) a siedem (tak, 7) lat temu była rustykalna tarta gruszkowa.