Pasztet z soczewicy

Misja pt. wege pasztet idealny trwa (mimo sojowego i boćwinowego...). Ostatnio bardzo mi smakowały hamburgery bezmięsne, jedzone zamiast wędliny, i przypomniałam sobie o zachwalanym pasztecie z soczewicy wg Agnieszki Kręglickiej. Oryginał można znaleźć na tej stronie. Jak widać, jest to w sumie przepis-matryca, czy też luźne sugestie, jak korzystając z bazy można stworzyć wariacje na (pasztetowy) temat – a ja bardzo lubię takie przepisy. Oto więc moja wariacja. Długością listy składników proszę się nie przerażać. Z efektów jestem bardzo zadowolona, a olej truflowy okazał się bardzo dobrym pomysłem (choć nie jest konieczny, ale ten aromat – jeśli się go lubi, oczywiście – b. poprawia smak pasztetu).

Składniki: 

  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej na puree w szklance wody
  • ponad szklanka uduszonych/upieczonych warzyw, składająca się u mnie z pieczonego buraka, kawałka dyni, pietruszki i pieczarki
  • 1 mały por
  • 1 mała cebula
  • 2 b. duże jaja
  • kilka namoczonych grzybów suszonych
  • łyżka posiekanych kaparów
  • szczypta mielonej kolendry
  • 2 szczypty mielonego imbiru (ew. drobno posiekany kawałek świeżego)
  • ok. ¼ świeżo startej gałki muszkatołowej
  • hojna szczypta chilli
  • suszony/świeży lubczyk
  • sól, pieprz – do smaku
  • ok. 4 łyżek wyrazistego oleju – polecam truflowy
  • opcjonalnie: bułka tarta (1-2 łyżki)

Soczewicę ugotować, warzywa upiec/udusić na patelni, osobno udusić na mieszance masła i oleju drobno pokrojoną cebulę i pora w półplasterkach. Zmiksować z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku (jeśli nie chcecie próbować masy z surowymi jajami, można je zostawić do dodania na sam koniec i doprawić wcześniej). Masa będzie dość luźna, gdyby jednak wydawała się bardzo lejąca, można lekko zagęścić bułką tartą, nie powinno to jednak być konieczne.

Przełożyć do foremki keksowej wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 30-35 minut w 180 st. C (u mnie w termoobiegu), dokładnie wystudzić przed pokrojeniem. Można także zostawić na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku przed wyjęciem.