Zupa z pieczonej dyni i jabłek

Zupę z pieczonych warzyw już robiłam (i też na Festiwal Dyni, co za niespodzianka ;), a jabłka i dynia to zasadniczo nic nowego – przyznaję jednak, że wcześniej nie próbowałam. Zainspirował mnie kopiec jabłek na tarasie i przepis z nowego nabytku, Jamie’s Great Britain. Przepis nie jest idealny – np. u mnie, mimo sympatii dla ostrych papryczek, smak chilli (dałam odpowiednik 2, czyli górną ilość sugerowaną przez Jamie’ego O., ale z pestkami…) zdominował wszystko, więc – ostrożnie. Nie jestem także przekonana co do posypywania warzyw ziarnem kolendry przed pieczeniem, bo po kilkudziesięciu minutach w piekarniku są spalone. Ciekawe natomiast jest połączenie słodkiej dyni i kwaskowatych jabłek. W stosunku do oryginału dałam także mniej śmietany… a zatem, oto moja wersja:

Składniki:

  • ok. 1 kg dyni (najlepiej z cienką skórką, którą będzie potem można zjeść)
  • trzy średnie, kwaskowate/winne jabłka
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli (z pestkami lub bez)
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, opcjonalnie: rozmaryn, mielona kolendra, kwiat gałki muszkatołowej
  • ok. 750-800ml dobrej jakości bulionu
  • parę łyżek śmietany (u mnie 18%)
  • opcjonalnie do podania: świeża kolendra do posypki, pestki dyni, grzanki

Dynię pokroić w grubą (albo i bardzo grubą…) kostkę. Zachować pestki. Jabłka i cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Ułożyć warzywa w dużej blaszce, dodać chilli, przekrojone na pół i opcjonalnie pozbawione pestek oraz zmiażdżone, nieobrane ząbki czosnku. Całość skropić oliwą, lekko posolić i popieprzyć, można poutykać między warzywami trochę świeżego rozmarynu. Wymieszać i piec ok. 40-45 minut w 200 st. C.

Po wyjęciu warzyw można przyrządzić zachowane pestki – tak, jak to opisałam np. TU.

Upieczone warzywa (czosnek pozbawić wcześniej skórek, podobnie dynię – jeśli skóra jest gruba) zmiksować (z odrobiną bulionu, jeśli masa jest za gęsta) z małym dodatkiem (szczypta-dwie) opcjonalnych przypraw korzennych (kolendra, kwiat gałki). Wymieszać z pozostałym bulionem, podgrzać na średnim ogniu, sprawdzić/skorygować doprawienie. Gotować ok. 10-15 minut na średnim ogniu. Podawać lekko zabielone śmietaną, posypane dowolnymi dodatkami (u mnie za pierwszym razem – z kolendrą i pestkami dyni, za drugim – jak widać na zdjęciu ;).

Zupa z pieczonej dyni i jabłek