WBD: brioszki z cukinią/courgette brioche

World Bread Day 2010 (submission date October 16)Żyję na kartonach i próbuję robić 10 rzeczy na raz: niektóre nawet mi się udaje doprowadzić do końca, w tym wziąć po raz 3 udział w Światowym Dniu Chleba (WBD – World Bread Day).

Można powiedzieć, że jesteśmy niemal przeprowadzeni. Mieszkamy w każdym bądź razie już na wsi 🙂 A dzień chleba chciałam uczcić brioszkami, na bazie przepisu na bułeczki cytrynowe. Dodatek cukinii wiąże się z jej nadprodukcją (przez zaniedbanie znów wyhodowałam mega-cukinię, jeszcze większą, niż poprzednio…)

Składniki:

Ciasto: 300 g mąki (u mnie zwykła biała i trochę do podsypania, bo ciasto było b. kleiste), 6 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży instant), 70-80 ml mleka, 60 g cukru, 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła, 1 jajko, skórka starta z 1/2 cytryny, 1/4 łyżeczki startej gałlki muszkatołowej, ok. 80g startej cukinii (odpowiednik jednej mini-cukinii), 3/4 łyżeczki soli, opcjonalnie: jajko/mleko do posmarowania

WBD: brioszki z cukinią/courgette brioche
Mąkę przesiać (pominęłam), zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć drożdże i rozpuścić je w części mleka wymieszanego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawić na 5 minut. Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników, mleko wlewać stopniowo (cukinia oddaje ciastu wilgoć, możliwe, że nie całe mleko będzie potrzebne – ja dałam za dużo i musiałam podsypywać mocniej mąką). Wyrabiać ok. 10 min, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto. Pozostawić do podwojenia objętości na 2-2,5 h.

Wyrośnięte ciasto położyć na blacie, delikatnie nacisnąć, by odgazować i podzielić na 8-9 części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej masłem/wyłożonej pergaminem blaszce o średnicy 20 cm. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (około 1,5 godziny – u mnie krócej, ok. 45 min). Bułeczki opcjonalnie posmarować jajem/mlekiem przed pieczeniem (pominęłam).

Piekarnik nagrzać do 200 st C, wstawić wyrośnięte bułeczki, naparować i piec ok. 25 minut (ja moje nakryłam w ok. połowie czasu folią, bo nie chciałam by się za bardzo zrumieniły). Ostudzić na kuchennej kratce.

Cukinia specjalnie smaku brioszki nie zmienia, a że brioszka jest smaczna, chyba nikogo przekonywać nie muszę. W gruncie rzeczy bułeczki przypominają te dyniowe, które kiedyś gościły w WP (i na Coś niecoś). Wyszły podobnie jak one puszyste, mocno wyrośnięte i lekko mięsiste.

English version:

I’ve moved to the country and am currently living a hectic life, but I really wanted to participate (for the 3rd time) in World Bread Day. Luckily, I succeeded, with a courgette brioche (or brioches, since I shaped & baked small buns to tear away). It is a twist on an earlier recipe for lemon buns.

Ingredients:
300g (plus more if the dough is too sticky) plain white flour, 6 g cake yeast (or 1 tsp instant), 70-80 ml milk (lukewarm), 60 g sugar, 60 g butter – melted & cooled, 1 egg, zest of 1/2 lemon, 1/4 teaspoon grated nutmeg, approx. 80g grated courgette (about 1 baby courgette), 3/4 teaspoon salt, optionally: egg/milk wash

Sieve the flour, if you want (I never do), place in a large bowl, make a funnel in the middle. Crumble the yeast  into a separate bowl, dilute with some milk and 1 teaspoon of sugar. Set aside for about 5 minutes. When the yeast mixture is bubbly, add it to the flour & add the other ingredients. Add the milk a little at a time (the courgette imparts moisture to the dough and you may not need all the liquid; I added too much & needed more extra flour later). Knead for about 10 mins, until the dough is soft and pliable. Leave to rise for about 2-2.5 hrs.

Lay out the risen dough on a work surface, flatten it slightly and divide into 8-9 parts. Shape the latter into buns, arrange them in a greased/lined 20 cm tin (you may also shape one large, e.g. S shaped brioche, and bake for a few minutes longer). Cover with clingfilm and leave to rise for about 1.5 hrs (I needed half that time). If you wish (I didn’t) brush the buns with egg/milk wash before baking.
Bake in an pre-heated (200 degrees C.) & steamed oven for about 25 mins. If they get too brown, cover with foil or parchment. Cool on a rack before eating. Test best when still a bit warm.