Kakao z mlekiem kokosowym

Żeby nie było: nie jestem kakaolubna (na szczęście inni w gospodarstwie domowym są :). Jestem jednak posłuszna, a skoro gospodyni zlotu blogerek zadała kakao (albo jak kto woli, kakałko 😉 do wykonania, to wykonałam – dość wiernie, na podstawie przepisu M. Gessler z Wysokich Obcasów nr 4/2010. U mnie w proporcjach na jeden kubek.

Składniki: mała puszka (ok. 175ml) mleka kokosowego (u mnie tzw. light), 2 łyżki dobrego, ciemnego kakao (u mnie nieodmienne polecane kakao holenderskie Mokate), 2 łyżki cukru (u mnie drobny brązowy, tj. jasny muscovado), ok. 50ml gorącej wody, ok. 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mleko kokosowe podgrzać. Kakao rozetrzeć w kubku z wodą i cukrem, dodać do mleka, dodać wanilię. Całość mocno podgrzać, mieszając (ja nie doprowadziłam do zagotowania, ale oryginalny przepis to zalecał).

Kakao z mlekiem kokosowym

Wbrew pozorom Niebieski Ptak nie pije kakao. Towarzyszy jedynie sesji foto, jako wspomnienie po spotkaniu u Tili – dziękuję. A czytelnicy niech wypatrują dziś w blogosferze jego braci i sióstr 😉