Makaron z buraczkami, pomidorami i kuminem

Podejście Brytyjczyków do buraków mnie fascynuje. Gdy słyszę, jak Jamie Oliver czy Nigella przekonują widzów/czytelników, by nie bali się buraków, są takie smaczne i wcale nie trzeba ich jeść jedynie w occie, nie mogę powstrzymać uśmiechu. Cóż, mieszkamy w buraczanej krainie, ale, po prawdzie, najczęściej jadamy to warzywo w 2-3 postaciach (zupy na ciepło/zimno, surówki i tzw. jarzynki).

Przepis na to nietypowe danie znalazłam na Times Online. Robiłam już kiedyś zupę pomidorowo-buraczkową, która była całkiem udana, więc nie miałam oporów przed połączeniem tych dwóch składników, a pozostałe dodatki znajdują się wśród moich ulubionych artykułów spożywczych. Kolor gotowego sosu jest obłędny, a smak bardzo ciekawy – warto spróbować (choć teściowi-tradycjonaliście bym chyba nie podała… :). Jedliśmy z domowym makaronem.

Składniki: 6 pomidorów lub 500ml przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów, 1 średnia czerwona/dowolna cebula, 1 łyżka oliwy, ½ łyżeczki kuminu, ¼ (można dać trochę więcej, jeśli wolicie ostre) łyżeczki chilli w płatkach, 200g ugotowanych buraków (swoje upiekłam wcześniej w folii w piekarniku – ok. 1 h w 200 st.), 1 mała cytryna, natka pietruszki lub kolendra do posypki, ok. 250g makaronu pappardelle lub tagliatelle (wg przepisu podane proporcje sosu starczą też na 400g makaronu), 100g sera feta (lub „typu feta”)

Jeśli używamy pomidorów świeżych: sparzyć ze skórek i rozdrobnić w blenderze/przetrzeć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie na średnim ogniu. Oprószyć kuminem, chilli, podkręcić ogień i przesmażyć ok. 2 minut. Dodać pomidory, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem, jeśli pomidory są kwaśne. Gotować aż całość odparuje i zgęstnieje do konsystencji sosu. W międzyczasie zacząć gotować makaron i pokroić (ew. wcześniej obierając) buraki w średnią kostkę (nie za drobno, w oryginale „kawałki wielkości mięsa na kebab” – moje były drobniejsze, na ile jestem w stanie to ocenić :).  Wymieszać buraki z sosem pomidorowym, chwilę pogotować na małym ogniu, doprawić sokiem z cytryny do smaku.  Podawać porcje ugotowanego makaronu z sosem posypane pokruszoną fetą i posypane posiekaną pietruszką lub kolendrą.