Bakłażany faszerowane (z pomidorami)

Pomidorowy Sezon 2009Jak wspominałam, bardzo lubię bakłażany. Akurat faszerowanych często nie robiłam, tu jednak było parę produktów, które należało zużyć, i tym sposobem… W opcji wege z boczku rezygnujemy, i używamy na początku oliwy.

Składniki: 2 małe bakłażany, 1-2 plastry wędzonego boczku, 1 średnia, drobno posiekana cebula, puszka pomidorów (ok. 400g) lub 4-5 dojrzałych pomidorów obranych ze skórki, posiekanych, garść świeżego tymianku, sól, pieprz, opcjonalnie: suszone oregano, parę kropli sosu Worcestershire, 4 plastry mozzarelli lub innego sera, odrobina oliwy

Bakłażany umyć, obciąć końce, delikatnie wydrążyć (najlepiej tak, by wydrążyć tylko sam środek, a końce pozostały wysokie); miąższ ze środka odłożyć na bok. W suchym rondlu teflonowym (lub z inną powierzchnią nieprzywierającą) przesmażyć pokrojony w kostkę boczek, wytapiając z niego tłuszcz. Dodać cebulę, przesmażyć chwilę, dodać pomidory, tymianek, miąższ bakłażana, sól i pieprz i ew. inne przyprawy; gotować na średnim ogniu ok. 15-20 min. Po tym czasie nadziać łódeczki z bakłażana, umieścić je na lekko natłuszczonej oliwą folii, położyć na wierzchu plaster sera, skropić ponownie bardzo lekko oliwą. Piec na rozgrzanym grillu ogrodowym ok. 10 min. W piekarniku można by piec w ok. 200-210 st. ok. 10 minut, po czym podkręcić temperaturę do 230-240 st. i podpiec bakłażany pod grzałką (lub w funkcji grill) ok. 5 minut.

Bakłażany faszerowane (z pomidorami)

Nasze bakłażany siedziały na grillu 15 minut, i okazało się to trochę za długo, bo się trochę rozpadały (co zresztą widać na zdjęciach). Wydaje mi się, że jest to potrawa, którą łatwiej i lepiej można obrobić w piekarniku, zgodnie z wskazówkami powyżej. Tak czy inaczej jednak, były bardzo smaczne – ale bakłażan już tak ma…