Sałatka z kapusty włoskiej

Oryginalnie trochę przegląd lodówki, ale bardzo smaczny, do zapamiętania i powtórzenia w przyszłości.

1/4 małej główki kapusty włoskiej umyć, poszatkować. Dodać 1/2 surowej czerwonej papryki lub podobną ilość grillowanej i marynowanej papryki ze słoika, pokrojonej w paseczki. Dodać ok. 4 podobnie pokrojonych suszonych pomidorów i (opcjonalnie) niepełną łyżeczkę kaparów. Dodać – ważne! – łyżkę posiekanego szczypiorku, pół pęczka posiekanej kolendry, i/lub opcjonalnie: garść rukoli. Mięsożercy mogą dodać trochę wędliny lub zimnej pieczeni. Całość lekko skropić oliwą, delikatnie posolić i popieprzyć, opcjonalnie posypać suszonymi pomidorami w płatkach (np. Kamis). Przygotować sos: ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego zmieszać z pełną łyżeczką musztardy Dijon lub podobnej ostrej i ok. 2 łyżeczkami cukru (do smaku); jeśli nie dodawaliśmy kwaśnych składników (marynowana papryka, kapary) można do sosu dodać ok. 1/2-1 łyżki soku z cytryny. Wymieszać z warzywami, odstawić na 10-15 minut, by smaki się przegryzły. Wierzch sałatki posypać pestkami słonecznika lub dyni.