Dynia pieczona z boczkiem

Dynia pieczona z boczkiemNie wiem, czy może być prościej. Zainspirowane przepisem w The French Market pań Harris i Warde, tyle, że tam była wędlina typu prosciutto czy szynka serrano.

Dynię (ilości dowolne; na osobę policzyłabym po 3 kawałki) pozbawioną pestek (które zostawiamy do uprażenia w piekarniku) pokroić w dość wąskie, prostokątne kawałki (z grubsza „łódeczki”). Można kawałki dodatkowo obrać, można pozbywanie się skórki zostawić biesiadnikom. Dynię lekko doprawić solą i – opcjonalnie – dodatkowymi przyprawami: suszonymi ziołami, papryką słodką i/lub ostrą.

Każdy kawałek dyni owinąć cienkim i długim kawałkiem szynki typu prosciutto/serrano lub wędzonego boczku/bekonu. Jeśli kawałki wędliny są niewystarczająco długie, można je zamocować na dyni przy pomocy szpilek do zrazów lub wykałaczek. Łódeczki umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą (w przypadku chudej wędliny, przy tłustym boczku nie będzie to konieczne), piec ok. 35-40 minut w 190 st. C, aż dynia będzie upieczona a wędlina chrupka. Podawać na ciepło, jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.