Sernik z musem truskawkowym

Autorska wariacja na temat mojego ulubionego ciasta nr. 1: sernika londyńskiego. Chodziło mi po głowie to, co zawsze, ale z masą owocową lekko tylko zmieszaną z serową. To, co wyszło, jest niemal równie pyszne, co oryginał. Przepis bazowy – prawie w 100% jak zawsze, uwagi też takie, jak przy oryginale (musi być ser śmietankowy, muszą być ciasteczka digestive, musi być kąpiel wodna).

Przepis: Spód: 150g ciasteczek digestive, 75g niesolonego roztopionego masła, masa: 600g serka śmietankowego typu Philadelfia (może być Piątnica czy Turek Świeży Serek), 150g drobnego cukru, 3 duże jajka, 3 duże żółtka jajek, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 1 łyżka soku z cytryny (i wanilii, i cytryny dałam tym razem trochę mniej – w oryginale jest obu po 1/2 łyżki więcej), 200 g słodkich truskawek + łyżeczka cukru waniliowego, forma tortowa średnicy 20 cm, bardzo mocna folia aluminiowa

Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodac masło i wyrobić na mokry piasek. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy, przyciskając palcami (polecam, b. przyjemne) lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce. Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować z łyżeczką cukru waniliowego (moje były b. słodkie, jeśli wasze są kwaśne, ew. dodajcie więcej), powstały mus schłodzić, gdy przygotowujemy dalej sernik.

Rozgrzać piecyk do 180ºC. Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią aluminiową, włożyć do większej formy. Jeśli mamy wątpliwości, czy tortownica jest dobrze zabezpieczona, owińmy folią jescze raz. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, wyjąć z lodówki masę truskawkową i delikatnie wlać, łyżeczka po łyżeczce, na powierzchnię sernika. Następnie patyczkiem do szaszłyków delikatnie zrobić wzory na powierzchni, które będą wyglądać mniej więcej jak poniżej (choć ja trochę przesadziłam, środek za mocno zmieszałam, i potem za mocno się zlały warstwy):

Sernik z musem truskawkowym

Wlać gorącą, zagotowaną wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić do piecyka i piec ok. 70 min (czyli ok. 10 min dłużej, niż zazwyczaj) – wierzch powinien być ścięty, ale sernik pod spodem miękkawy. Ostrożnie wyjąć, odpakować formę z folii i studzić. Nie przerażać się wilgocią w odpakowanej folii – to normalne, że trochę wody się tam zbiera. Ciasto najlepsze jest na następny dzień, po schłodzeniu w lodówce.

Sernik z musem truskawkowym

Taki sernik jest delikatniejszy, bardziej letni i mniej słodki niż tradycyjny. A teraz planuję kolejne wersje: maliny, jagody…