Cukinia ze śmietankowym pesto

W lodówce była cukinia, cebula dymka, resztka pesto w słoiku i śmietanki (18%). I w ten sposób powstało kolejne danie pt. potrzeba matką wynalazków.

Proporcje na 1 średnią/mniejszą cukinię (dla 1 osoby): Drobno kroimy dymkę (ok. 1-2, razem z częścią zieloną), wrzucamy na rozgrzaną oliwę, można dodać też 1 ząbek czosnku, przesmażyć chwilę, wrzucić cukinię pokrojoną w talarki, gotować, w zależności od tego, jak chrupką cukinię lubimy – od 5 do 10 minut. Dodać ok. 2 łyżek pesto, wymieszać, po chwili dodać parę łyżek śmietanki, wymieszać, tak, by powstał jednolity sos. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować jeszcze parę minut, doprawić do smaku (ale soli raczej nie będzie trzeba ze względu na pesto). Jeść z kuskusem (jw.), makaronem, ryżem lub pieczywem.