Sernik londyński
To ciasto to dla mnie smak londyńskiego dzieciństwa: spód ze słodko-słonych ciasteczek i piankowy, znów słodko-słony ser, plus polewa owocowa. Chyba moje ulubione ciasto, z wszystkich możliwych wypieków. Poniższy przepis jest zasadniczo wersją Nigelli z Domestic goddess, poza polewą, którą opracowałam sama (przy małej pomocy Google). Jeśli ktoś chce dokładnie jak w oryginalnym przepisie, proponuję zajrzeć do tego wątku na Galerii Potraw.

Ważne: nie bać się kąpieli wodnej, absolutnie nie używać twarogu na sernik, tylko śmietankowego!!!, nie używać innych ciasteczek, niż digestive!, nie ubijać za mocno, bo wyjdą pęcherzyki – wystarczy trzepaczka ręczna, serek najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, by był miękki

Przepis: Spód: 150g ciasteczek digestive, 75g niesolonego roztopionego masła, 600g serka śmietankowego typu Philadelfia (najczęściej używam Turka Świeży Serek, m.in dlatego, że występuje w opakowaniach 450 i 150 g = 600 g), 150g drobnego cukru, 3 duże jajka, 3 duże żółtka jajek, 1 i pół łyżki ekstraktu waniliowego, 1 i pół łyżki soku z cytryny, forma tortowa średnicy 20 cm, bardzo mocna folia aluminiowa

Zmielić (lub rozgnieść) ciasteczka na okruchy, dodac masło i wyrobić na mokry piasek. Wyłożyć ciasteczkową masą spód formy, przyciskając palcami (polecam, b. przyjemne) lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce. Rozgrzac piecyk do 180ºC. Ubić serek aż stanie się gładki, dodać cukier. Wbijać jajka i żółtka jajek, dodać wanilię i sok z cytryny. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią aluminiową, włożyć do większej formy. Jeśli mamy wątpliwości, czy tortownica jest dobrze zabezpieczona, owińmy folią jescze raz. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, i wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić do piecyka i piec ok. 55 min – wierzch powinien być ścięty, ale sernik pod spodem miękkawy. Ostrożnie wyjąć, odpakowac formę z folii i studzić. Nie przerażać się wilgocią w odpakoanej folii – to normalne, że trochę wody się tam zbiera. Ciasto najlepsze jest na następny dzień, wtedy też można przygotować polewę.

Sernik londyński

Polewa: 4 łyżki dżemu (w ładnym kolorze, najlepszy wiśniowy lub porzeczkowy), 2 łyżki wody, 1-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Dżem podgrzać z wodą (nie zagotowywać), zdjąć z gazu, wmieszać stopniowo mąkę (najlepiej przesianą). Ilość zależy od płynności dżemu. Polewa powinna być na tyle lejąca, aby dało się nią oblać wierzch ciasta, ale zarazem nie zanadto, żeby zbyt mocno nie spłynęła; zazwyczaj 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wystarczają. Odstawiamy polewę na 1-2 minuty do lekkiego wystudzenia i zgęstnienia, oblewamy ciasto z wierzchu, zostawiamy do zastygnięcia.